Доступність посилання

ТОП новини

94-й округ: «старі-нові» обличчя, підкуп і адмінресурс


94-й округ: нові вибори, старі проблеми
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:06 0:00

94-й округ: нові вибори, старі проблеми

Київ – Обухів – Рекордна кількість кандидатів, численні бігборди провладного кандидата з кольорами та стилістикою партії «Батьківщина» та взаємні звинувачення – так розпочалися повторні вибори у 94-у окрузі Київської області. Спостерігачі вже зафіксували окремі порушення та заміну майже половини складу окружкому. Проте його керівництво запевняє, що не допустить зриву виборів, який мав тут місце торік. Опозиція ж заявляє про ризик підкупу членів виборчих комісій,чимало з яких залишилися працювати з минулорічних проблемних виборів. В окружкомі таку імовірність відкидають.

В Обухівському та Васильківському районах, де тривають повторні вибори до Верховної Ради, станом на 15 листопада зареєструвалися 76 кандидатів. Це рекордна кількість для останніх парламентських перегонів в Україні. Проте мешканці 94-го округу, який охоплює ці два райони, здебільшого не вважають, що повторні вибори зможуть змінити їхнє життя на краще.

Автошляхи у Василькові, Обухові та менших населених пунктах округу не в найкращому стані. Однак на всіх них рясніють бігборди кандидата-самовисуванця, нинішнього депутата Київської облради від Партії регіонів Руслана Бадаєва. Зовнішньої реклами інших 75 кандидатів у містах і селах не видно, не рахуючи окремих листівок на стовпах. Втім, період агітації лише розпочався, і наразі почали спілкуватися з виборцями лише чотири кандидати. Це колишній опозиційний депутат Юрій Кармазін, представник Радикальної партії Олега Ляшка Андрій Лозовий, регіонал Руслан Бадаєв та представник «Батьківщини» Віктор Романюк, який нині перебуває за кордоном через суди проти нього, та спілкується з виборцями в режимі скайп-конференцій, розповіла Радіо Свобода координатор мережі «Опора» у Київській області Руслана Величко.

За її словами, порушень виборчого законодавства, які можуть спотворити результати виборів, наразі немає. Але вже є деякі тенденції, які викликають занепокоєння, вважає Руслана Величко.

Великих порушень немає, бо агітація тільки почалася. Єдине, що вже бачимо – це взаємні звинувачення кандидатів
Руслана Величко
«Ось газета «Трипільські джерела» від 8 листопада, вона лежала в Обухівській райдержадміністрації. А це є порушенням, бо на її головній сторінці – кандидат Руслан Бадаєв. Загалом великих порушень немає, бо агітація тільки почалася. Єдине, що вже бачимо, це взаємні звинувачення кандидатів. Але можемо говорити лише про моральні якості кандидатів, бо поки суд не визнає, що це наклеп, все в межах закону, – зауважує Руслана Величко. – Згадаймо, як минулого року в Білій Церкві з виборів знялося 33 кандидати. Буде дуже неприємно, якщо пара кандидатів на цьому окрузі знімуться за два дні до виборів. Можуть наплутати зі штампами «вибув» у бюлетенях і багато з них зіпсувати».

Руслана Величко не виключає, що таку плутанину на цьому окрузі можуть використати як технологію впливу на результати виборів.

Окружком готовий до труднощів та протидії заворушенням – керівництво

Зі свого боку, голова окружної виборчої комісії №94 Дмитро Деревенець каже Радіо Свобода, що не бачив газети з кандидатами на першому поверсі будівлі районної адміністрації. Хоча окружком розташований у тій же будівлі двома поверхами вище. Дмитро Деревенець звітує, що комісія почала роботу без збоїв.

Як впливає на нашу роботу велика кількість кандидатів? Поки що ніяк. Далі буде важко, але ми до цього готові
Дмитро Деревенець
«Поки комісія працює дуже органічно. Кожен має свою думку, висловлює її, рішення ухвалюємо колегіально. Як впливає на нашу роботу велика кількість кандидатів? Поки що ніяк. Далі буде важко, але ми до цього готові. У складі комісії багато людей, які працювали на минулих та позаминулих виборах, на різних рівнях, з достатнім досвідом роботи», – запевняє голова ОВК №94.

Екс-член комісії: хто відповість за витрачені мільйони?

Радіо Свобода розшукало члена окружкому № 94 на виборах 2012 року, який прогнозує, що минулорічні проблеми на окрузі можуть повторитися. Житель Обухова Юрій Котелевський каже, що його виключили з окружної комісії, коли він пропустив засідання через хворобу. За його словами, йому помстилися за незалежну думку. Нині ж люди, які, за його підозрами, могли брати участь у маніпуляціях на виборах 2012 року, знову стали членами комісій на проблемних округах. Далі говорить Юрій Котелевський.

Куди поділися три з половиною мільйони гривень, які отримав округ на проведення виборів? Результату немає, депутат не обраний, гроші кудись викинули
Юрій Котелевський
«Я пішов в окружну комісію, щоб виконувати вимоги закону. Можливо, тому мене й прибрали, бо я не діяв «за помахом руки». Якби мене спитали, з чого сьогодні починати роботу окружкому, я б поцікавився: куди поділися три з половиною мільйони гривень, які отримав округ на проведення виборів? Результату немає, депутат не обраний, гроші кудись викинули, вважає Котелевський. – Хтось має за це відповідати. Друге, що не сподобалося: в комісіях проблемних округів нині працюють люди, які вчиняли махінації на минулих виборах. Зокрема, кілька осіб з нашого округу зараз працюють у 223-му окрузі в Києві».

За даними мережі «Опора», в окружній комісії 94-го округу з 2012 року залишилося троє працівників. Ще п’ятеро осіб, які рік тому працювали в цій окружній комісії, нині є членами ще одного проблемного окружкому в Києві – 223-го. Прикметно, що всі ці люди на минулих виборах представляли маловідомі партії, яких немає в парламенті. Крім того, всі вони на повторних виборах змінили свою партійну належність.

Представники опозиції під час минулих парламентських виборів виявили в комп’ютері керівництва виборчої комісії з 94-го округу документ, з якого видно, хто з працівників комісій і скільки мав би отримати після виборів, і вказано, що один з членів комісії 40 тисяч гривень уже немовби отримав. Хто виділяв ці кошти, з документа не відомо.
Документ, що засвідчує факт підкупу керівництва виборчої комісії з 94-го округу Київщини
Документ, що засвідчує факт підкупу керівництва виборчої комісії з 94-го округу Київщини
Підтвердження, що старі-нові члени комісій минулого року були причетні до виборчих фальсифікацій, із незалежних джерел немає, як немає й відповідних судових рішень.

«Ми вирішимо питання з міліцією» секретар ОВК-94

Секретар нинішньої виборчої комісії (ОВК№94) Євген Вікторов запевняє Радіо Свобода, що роботу окружних комітетів навмисно політизують, демонізують, і як приклад згадує, що створені «спеціальні сайти», щоб поливати їх брудом. Проте які й чиї це сайти, секретар комісії говорити не побажав.

Спроби спровокувати безлад перебігу виборів не зашкодять, переконує Радіо Свобода Євген Вікторов.

«Ми маємо твердий намір вжити всіх заходів для забезпечення порядку. Тому що допускати безладу не будемо. Ми вирішимо питання з міліцією, проінструктуємо членів дільничних комісій з процедурних питань, і щоб не було тут ні бійок, ні сутичок. Насправді, на мою думку, чим менше на дільниці буде народних депутатів, тим більше буде порядку», – підсумовує секретар окружкому.

Протилежної думки дотримується очільник штабу «Батьківщини» в окрузі Владлен Сергієнко. Він прояснює, що депутат може спостерігати за чесністю перебігу виборів та підрахунку голосів, не боячись, що його видалять з дільниці.

Кому ікра, кому плед, кому 150 гривень

Тим часом у 94-у окрузі з’явилися спроби підкупу виборців, по 150 гривень за голос, засвідчив Радіо Свобода житель Обухова, колишній член виборчої комісії Юрій Котелевський.

«Депутати ідуть до влади за гроші. Їх обирають не тому, що вони добре працюють, а тому, що вони фінансово допомагали виборцям. Днями ходила по вулиці жінка в червоному, із зовнішністю любительки випити. І питала, хто хоче отримати 150 гривень допомоги і проголосувати за певного кандидата. Питаю, який кандидат? Відповідає: скажуть потім», – розповів свідок.

Штаби кандидатів на 94-у окрузі звинувачують у підкупі виборців одне одного.

Самовисуванець Юрій Кармазін розповів Радіо Свобода, що в обох районах округу вже роздають продовольчі набори та гроші, копіюють документи тих, хто їх отримав.

Ковбаса, масло, крупи, ікра. І до кожного додають 10-150 гривень. Мобілізують навіть бомжів – вони теж голосуватимуть на виборах за провладного кандидата
Юрій Кармазін
«Це вдосконалені набори, дорожчі, ніж торік. Ковбаса, масло, крупи, ікра. І до кожного додають 10-150 гривень. Мобілізують навіть бомжів – вони теж голосуватимуть на виборах за провладного кандидата».

Юрій Кармазін впевнений, що 70 кандидатів з 76 зареєстрованих є технічними, що їх фінансує Партія регіонів, на них уже витрачено близько мільйона гривень. У Київській обласній організації партії такі звинувачення відкидають.
Про іншу форму підкупу електорату розповів Радіо Свобода керівник місцевого штабу «Батьківщини» Владлен Сергієнко.

Агітують та роздають подарунки. До заходів за участі Бадаєва, долучаються і представники місцевої влади
Владлен Сергієнко
«На зустрічі з провладним кандидатом Русланом Бадаєвим, який все завішав своїми бігбордами з опозиційною символікою, зганяють комунальників та освітян. Остання така зустріч відбулася у Василькові 11 листопада – без преси. Агітують та роздають подарунки. До заходів за участі Бадаєва, долучаються і представники місцевої влади», – повідомив Владлен Сергієнко.

Заяву про непрямий підкуп виборців цього округу зробив і рух «Спільна справа». Його активісти сфотографували 9 листопада зустріч із ветеранами, на якій Руслан Бадаєв роздавав подарунки, зокрема пледи. У заходах, які відбувалися в міському будинку культури, були задіяні працівники бюджетних організацій, васильківської міської та районної влади, розповідають свідки.

Місцеві активісти зробили фотографії з таких зустрічей, де видно, що люди отримали подарунки.

Чому ж агітки Бадаєва наслідують єдині дизайн та кольорову гаму агітації опозиційних кандидатів? У штабі «Батьківщини» це пояснюють низьким рейтингом Партії регіонів на Київщині, і намаганням провладного кандидата не асоціюватися з партією влади. Сам провладний кандидат під час зустрічей з виборцями намагається не афішувати того, що він є членом партії влади. Однак на одній з останніх зустрічей, після наполегливих розпитувань мешканців він змушений був зізнатися, що є членом Партії регіонів.

Хто й чому ховає телефони кандидата Бадаєва?

Агітатори в наметах кандидата Кармазіна у Василькові заявили Радіо Свобода, що отримують за роботу по сто гривень на день. Приблизно стільки ж мають агітатори за кандидата від об’єднаної опозиції Віктора Романюка. З агітаторів усіх кандидатів, за їхніми словами, найбільше заробляють ті, хто працює в Руслана Бадаєва: кожен має 250 гривень на день. Активіст «Опори» Руслана Величко наводить приблизні підрахунки, за якими Бадаєв витрачає на виборчі перегони найбільше на окрузі. Однак вона не може сказати, здійснюються ці витрати з фонду кандидата чи з інших джерел.

Банер із зображенням кандидата в народні депутати Руслана Бадаєва
Банер із зображенням кандидата в народні депутати Руслана Бадаєва
Про ці та інші подробиці виборчих перегонів у 94-у окрузі Радіо Свобода спробувало отримати коментар від кандидата у народні депутати і чинного депутата Київської облради Руслана Бадаєва. Проте прес-служба обласної ради переконує, що не має контактів свого депутата, і радить звернутися до його партії. У Київській обласній організації Партії регіонів спершу запевняли, що не мають контактів свого однопартійця й кандидата: «Насправді ми не володіємо такою інформацією».

Проте там не змогли знайти і телефонів штабу партії в 94-у окрузі. Радіо Свобода знайшло мобільний кандидата Руслана Бадаєва у людей, які вже контактували з ним з приводу виборів. Однак коли Радіо Свобода зателефонувало на нього, чоловік, який взяв слухавку, переконував, що цей номер не належить ні Руслану Бадаєву, ні його помічникам, родичам чи штабістам.

Радіо Свобода охоче надасть змогу Руслану Бадаєву висловити свою думку про перебіг виборчої компанії, так само як іншим кандидатам на 94-у окрузі.

У 2012 році ЦВК не зміг встановити результатів виборів на п’яти округах, серед яких і 94-й. Тут змагалися провладна Тетяна Засуха з єдиним кандидатом від опозиції Віктором Романюком. Засуха оскаржила в судах результати вибори на 28 дільницях. Що ж до Романюка, то після виборів суд звинуватив його у спробі заволодіти державним майном, і нині він перебуває в Італії, а свої зустрічі з виборцями проводить в режимі скайп-конференцій. Доступу до рекламних площ, за свідченням штабістів «Батьківщини», він отримати не може.

Колишній депутат, а нині кандидат на 94 окрузі Юрій Кармазін теж заявив Радіо Свобода, що йому не давали змоги розташовувати зовнішню рекламу, хоча він зареєструвався найпершим на окрузі. Все, чого він домігся, – кілька розтяжок на будинках у Василькові, зізнається кандидат.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG