Доступність посилання

ТОП новини

Кокс і Квасневський знову в Україні: з чим їх зустріне влада?


Київ – 18 листопада в Україну має прибути зі своїм 27 візитом місія європейських спостерігачів Кокса-Квасневського. Європарламент продовжив мандат місії до Вільнюського саміту наприкінці листопада. Олександр Квасневський і Пет Кокс сподіваються, що Україна виконає всі умови ЄС для підписання на саміті угоди про асоціацію. Зокрема, буде нарешті вирішене «питання Тимошенко». Опозиціонери та провладні депутати запевнили Радіо Свобода у готовності до компромісу. А експерти зауважують, що президент Віктор Янукович веде складну політичну гру, метою якої є не зрив, а саме ухвалення угоди про асоціацію.


Три закони – про прокуратуру, зміни до виборчого законодавства і про лікування ув'язнених за кордоном (адресатом якого є Юлія Тимошенко). Саме ці документи слід ухвалити цього пленарного тижня Верховній Раді для уникнення провалу України на саміті 28-29 листопада у Вільнюсі.

Як визнав голова Верховної Ради Володимир Рибак, цього пленарного тижня «ми повинні розглянути три головних питання – обов’язки, які ми дали ЄС для підписання Угоди про асоціацію». За словами спікера, законопроекти про прокуратуру та про внесення змін до виборчого законодавства включені до розгляду в другому читанні і в цілому як закони. Хоча до їхніх текстів внесли «дуже багато поправок», над якими працює профільний комітет.

А найскладніше буде дійти згоди стосовно порядку лікування засуджених за кордоном. Робоча група з підготовки цього законопроекту минулого тижня не напрацювала жодного компромісного рішення.


«Потрібно знайти консенсус»


Член робочої групи, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник запевняв у коментарі Радіо Свобода, що, незважаючи на такий підсумок минулого тижня, компроміс між депутатами з різних фракцій усе-таки можливий.

Залежить це, безперечно, і від опозиції, і від влади. Але опозиція, очевидно, окремі лідери опозиції, не бажають вирішення проблеми
Володимир Олійник
«Залежить це, безперечно, і від опозиції, і від влади. Але опозиція, очевидно, окремі лідери опозиції, не бажають вирішення проблеми. Тобто, є імітація самого процесу, активна така – багато слів…А от на реальний результат вони не націлені. Ми (депутати від Партії регіонів – ред.) налаштовані на пошуки компромісу, ми сказали, що підтримаємо будь-який варіант, який не суперечитиме Конституції України. Тому потрібно знайти консенсус», – зазначив Володимир Олійник

Заступник голови фракції «Батьківщини» Сергій Сас теж вважає, що порозуміння між депутатами-регіоналами і опозиціонерами стосовно «питання Тимошенко» цілком можливе до вільнюського саміту. І опозиціонери, мовляв, усе для цього зроблять. А от дії провладних парламентарів залежать насправді не від них, стверджує Сергій Сас.

Усе залежить від однієї-єдиної людини – президента України
Сергій Сас
«Усе залежить від однієї-єдиної людини – президента України. Якщо буде його добра воля, питання може без проблем вирішити за лічені хвилини. А юридичне оформлення того, що треба зробити, думаю, готове і не один раз. Я от досі сам собі не можу відповісти на запитання – влада ще не готова, чи вже не готова вирішувати ці всі питання?», – цікавиться Сергій Сас.

«Українська влада робить зараз достатньо мудро»

Політичний експерт Олексій Толкачов констатує, що українська влада готова вирішувати євроінтеграційні питання. А затягування з боку Віктора Януковича є не бажанням зірвати підписання угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі, а намаганням загальмувати негативну реакцію Москви.

Коли зайдуть росіяни, вони просто розчавлять українських олігархів
Олексій Толкачов
«Якби Київ зараз однозначно сказав, що «ми не вестимемо подальші перемовини з Москвою, це було б таке розв’язання війни між Україною та Росією (торговельної, газової, економічної, будь-якої), яка нам досі навіть не наснилася. Тому, думаю, що українська влада робить зараз достатньо мудро – їздить до Путіна і начебто про щось домовляється, однак Україна все-таки рухається до Асоціації. Бо коли зайдуть росіяни, вони просто розчавлять українських олігархів», – сказав Олексій Толкачов.

Після завершення попереднього, 26-го візиту місії євроспостерігачів, екс-президент Європейського парламенту Пет Кокс висловив сподівання, що нинішній тиждень буде для України історичним, а не політичним.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG