Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці використовують інтернет лише на чверть – дослідження


Київ – Активніше користування інтернетом українськими підприємцями може збільшити ВВП країни на 14 мільярдів гривень. Це показало дослідження, проведене компанією GFK на замовлення «Google Україна». Українські підприємства використовують інтернет лише на чверть і користуються простими сервісами: веб-сайтом чи онлайн рекламою, хоча могли б активніше використовувати так звані «хмарні» бази даних, здійснювати віддалений доступ до робочого місця, займатися мережевою торгівлею або проводити веб-конференції.

Чим більше підприємство використовує можливості інтернету, тим успішніше воно розвиває свій бізнес, досягає більшої рентабельності і забезпечує зростання зарплати для своїх працівників. Так думку компанія «Google Україна» підкріпила даними дослідження «Вплив інтернету на економіку України», яке провела компанія GFK.
​У рамках цього дослідження розробили спеціальний індекс інтенсивності використання глобальної мережі. Для українських підприємств він складає 25 пунктів зі 100, тобто, підприємці використовують лише чверть можливостей, які пропонує інтернет.

Можливість використовувати інтернет є, але треба інтенсивніше

Якби цей індекс був хоча б на 10 пунктів більше, то темп зростання ВВП України збільшився б на 1%. У грошовому еквіваленті це додаткові 14 мільярдів гривень для економіки (розраховувалось за даними 2012 року, коли зростання ВВП було 0,2%), розповідає керівник відділу B2B і стратегічних досліджень, компанії GfK Україна Тетяна Ситник. Бізнес в Україні має достатньо технічних можливостей для доступу до інтернету, але незважаючи на це, підприємці все ще використовують декілька простих сервісів.
«Є сервіси, які отримали найбільшу популярність в Україні. Це, перш за все, веб-сайт і розміщення інформації в інтернет-довідниках. Але рештою сервісів, рештою можливостей, які надає мережа для просування компанії, пошуку партнерів та торгівлі, користуються менше половини підприємств. Далі йде платна реклама (34%). Досить цікаво ситуація склалася щодо торгівлі. 12% опитаних підприємств продають свою продукцію через інтернет, з них 7% через свої магазини, але при цьому закуповують продукцію для власних бізнес потреб майже третина – 32%. Тобто, підприємства стають швидше користувачами інтернет-торгівлі, ніж продавцями. Нам є куди зростати», – розповіла вона.
Ще менш активно підприємства використовують можливості інтернету для організації ефективної роботи. Лише 20% з опитаних передають дані з мобільних пристроїв на сервер, використовують сервіси спільного редагування файлів чи планування часу, проводять веб-конференції.
​За рівнем використання мережі найбільше відстають сільськогосподарські підприємства, у той час як найактивнішими її користувачами є підприємства транспортної галузі (перевезення й туристичні агенції) та роздрібної торгівлі.

Для зростання економіки підтримку новітніх технологій повинна забезпечувати і влада. Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул запевняє, що держава в цьому зацікавлена і активно над цим працює.

Те, що пов’язано з ІТ, з інтернетом є ключовим питанням. Не дарма влада приділяє цьому достатньо багато уваги. ІТ-галузі надані податкові пільги
Олександр Вілкул
«Те, що пов’язано з ІТ, з інтернетом, є ключовим питанням. Недарма влада приділяє цьому достатньо багато уваги. ІТ-галузі надані податкові пільги, реалізується і дуже серйозний президентський проект «Відкритий світ», адже комп’ютери, програмне забезпечення, девайси у кожного учня, віртуальна бібліотека дають можливість доступу до якісної освіти в будь-якій точці України. Відомо, що Україна подала заявку на проведення Олімпійських ігор у 2022 році. Тож скоро ми запросимо всіх українців проголосувати за один із чотирьох розроблених для цього брендів. Його виберуть не чиновники, не консультанти, його фактично виберуть українці завдяки інтернету й відповідним технологіям», – проанонсував чиновник.

ІТ-галузь в Україні все ще чекає на нормальні конкурентні умови ведення бізнесу

Втім, член правління Інтернет-асоціації України Елліна Шнурко-Табакова вважає, що ІТ-галузь в Україні все ще чекає на нормальні конкурентні (наприклад, з Індією) умови ведення бізнесу.

ІТ-бізнес живе в тій ситуації, в якій живе вся Україна. І головне тут – просто не заважати
Елліна Шнурко-Табакова
«На жаль, ІТ-бізнес живе в тій ситуації, в якій живе вся Україна. І головне тут – просто не заважати.Ось нещодавно прийшла інформація, що 200 програмістів у Миколаївській області були заблоковані, конфісковували техніку. А це люди, які займаються розробкою веб-сайтів, і очевидно, що це немаленька фірма. Тому говорити, що в нас оаза для ІТ, я цього не бачу», – каже вона.

Історію використання інтернету серед українських підприємств ділять на три етапи: до 2008 року, коли у підприємств з'являлись власні сайти, другий етап – до 2011 року, коли вони почали розміщати онлайн-рекламу і третій – сучасний етап, коли підприємства почали користуватись соціальними мережами.

Дослідження «Вплив Інтернету на економіку України» проводилось з 16 червня по 10 липня цього року. Респондентами стали керівники та заступники керівників 1017 українських підприємств, у яких, щонайменше, 4 комп’ютери. Вибірка є репрезентативною для українських підприємств за кількістю працівників, регіоном та галузями, розповіли у GFK. Максимальна похибка вибірки – 3,1%.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG