Доступність посилання

ТОП новини

У Львові відкрили виставку «Латвійська трагедія. 1941»


У Львові в музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відкрили виставку «Латвійська трагедія. 1941». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на 25 стендах представлені копії документів, свідчення латвійців, газетні публікації, світлини про злочини радянської і німецької окупацій на території Латвії. В експозиції розповідається про депортацію, Голокост, репресії, репатріацію німців, про рух опору в Латвії.

«Латвія – маленька країна у порівнянні з Україною за кількістю населення. Латвія не перебувала так довго під окупаційними режимами, як Україна, і втратила свою незалежність у 1940 році, коли прийшла радянська влада. Маленька держава не могла опиратись великій радянській армії, а тому одразу перейшла в партизанку. Тому у них не були втрачені ідентичність, дух, це була консолідована нація, яка розуміла свою мету – звільнитись від окупації тоталітарного режиму, – каже директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

«Історія України, якщо порівнювати, набагато трагічніша, держава перебувала під окупацією кількох тоталітарних режимів. Якщо боротьба за незалежність у Латвії була у межах одного-двох поколінь, то в Україні ця естафета боротьби передавалась з покоління в покоління. Тоталітарні режими і до латвійців і українців використовували один сценарій. Тому обидва народи добре розуміються», – додає Забілий.

У радянських таборах українці знаходили спільну мову з латвійцями наголосив поет, український дисидент Ігор Калинець.

«Виставка справді жахлива, таку ж історію пережили і ми, українці. Справді у таборах було багато прибалтійців. Це були старші панове – лісові брати, а молодші були естонці. Ми жили дуже добре, разом боролись в табірному русі опору. Ці старші люди, які не брали дуже активної участі у протестах, голодівках, але вони нам допомагали, підтримували», – каже Калинець.

Латвія за кількістю населення така ж як Львівська область. На Львівщині у роки німецької й радянської окупацій у ХХ столітті, за підрахунками істориків, знищені понад 300 тисяч людей різних національностей.

Виставка «Латвійська трагедія. 1941» присвячена 95 річниці Акту проголошення незалежності Латвії, яка відзначається 18 листопада. У Львові виставка експонуватиметься протягом двох місяців, а далі презентуватиметься вперше в інших українських містах.
XS
SM
MD
LG