Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку побили ультралівих активістів, зірвавши показ фільму


Наліпка неподалік від того місця, де сталася бійка, Донецьк, 18 листопада 2013 року
Наліпка неподалік від того місця, де сталася бійка, Донецьк, 18 листопада 2013 року
Донецьк – У Донецьку громадськість шокована подіями, які сталися на вихідні, коли через бійку в суботу ввечері зірвали показ фільму про загиблого лідера антифашистського руху в Москві «Іван. В пам’ять про нашого друга». Люди, які прийшли на показ, стверджують, що вони потерпіли через свої ідеологічні погляди. Їх побили ультраправі молодики, які вигукували нацистські гасла, обіцяючи «смерть антифашистам». У міліції поки що кваліфікують цю справу як хуліганство.

Журналіст Всеволод Петровський займається громадською діяльністю в організації, що з’явилася влітку цього року. Її назва «Робочий клуб «Герника», прихильники організації розділяють ультраліві інтернаціональні та комуністичні погляди, однак організація не є підрозділом ані комуністичної, ані будь-якої іншої партії.

Саме «Герника» виступила організатором показу в бібліотеці для юнацтва фільму про лідера антифашистського руху Москви. Але переглянути фільм людям так і не вдалося. Сам Всеволод, який постраждав від газового балончика, розповів про ці події Радіо Свобода.

«Я виявився одним із потерпілих, – каже він. – Дві людини до нас заходили в бібліотеку. На ґанку на нас напала група людей молодих. У спортивних костюмах, виглядали вони як футбольні фанати. Вони нас оточили, в руках одного з них був газовий балончик, а також ножі, але ножів не застосовували. Була недовга розмова, претензії, мовляв, ви – антифа, антифашисти, готуйтеся помирати!»

«Вони скандували «Зіґ гайль!», «Гітлер юґенд СС!»

Всеволод пояснив, що серед трьох потерпілих представників руху антифашистів якраз і не було.

«Мені бризнули в обличчя з газового балончика «перцового», очевидно. Почали бити руками, ногами. Завалили на землю. Били ще й на землі. Потім мені надали першу медичну допомогу, і працівники бібліотеки викликали наряд міліції, який, на жаль, їхав 40 хвилин. Бо їм дали невірну адресу. За ці сорок хвилин група нападників ще раз поверталася, вони скандували «Зіґ гайль!», «Гітлер юґенд СС!» Ще пшикали з балончика, коли намагалися до них підійти, а після цього зникли», – зазначив молодий чоловік.

Всеволод додав, що за його підрахунком, нападників було людей 17-18. Однак ніякої символіки вони не мали. Петровський підозрює, що це угруповання агресивно налаштованих ультраправих фанатів «Шахтаря» під назвою «Север 8», які іноді влаштовують вуличні бійки з фанатами інших футбольних клубів. За словами Петровського, в міліції вже мають відеозапис нападу з камери безпеки сусідньої з бібліотекою крамниці. Однак розібрати там обличчя нападників буде досить важко.

У міліції із заявами поки дуже обережні

Міліціонери досить довго діставалися до місця подій через те, що диспетчер назвав невірну адресу. Адже дві бібліотеки розташовані відносно близько та обидві є обласними. Отже в міліції вирішили, що мова йде про бібліотеку імені Крупської, яка знаходиться на вулиці Артема, а насправді події розгорталися біля бібліотеки для юнацтва, трохи нижче на бульварі Шевченка.

Ольга Почкалова, прес-секретар міського управління донецької міліції, прокоментувала Радіо Свобода коротко: «296-а частина четверта. Міліція зараз розбирається. У нас є заява про те, що була бійка. Було багато людей, до 15 осіб, тому зараз розбираються».

Тож справу порушили за статтею, яка передбачає відповідальність за найтяжчий прояв хуліганства у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG