Доступність посилання

ТОП новини

Чи вразило загальне падіння виробництва донецький бізнес Фірташа?


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ
Падіння промислового виробництва в Україні, за даними Держкомстату, сягнуло майже п’яти відсотків. У вівторок голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький озвучив і рівень падіння на Донеччині – це 8 відсотків. Дмитро Фірташ, український бізнесмен, який має підприємства і на Донбасі, пояснив, наскільки потерпає українська хімічна промисловість та його бізнес зокрема від нестабільної ситуації на ринку та економічної кризи загалом.

Український бізнесмен Дмитро Фірташ приїхав у Донецьк на нараду з представниками промислових підприємств та підприємцями області. Оскільки він очолює Федерацію роботодавців України, Фірташ на зустрічі в Донецькій облдержадміністрації намагався не лише озвучити відомі йому проблеми бізнесу, але й вислухати скарги та претензії.

Стосовно ж своїх виробництв він зазначив, що його заводи зараз не працюють уже кілька місяців через несприятливу ситуацію на ринку. Але люди не звільнені, і найближчим часом підприємства планують запустити.

На запитання Радіо Свобода, як відбивається падіння промислового виробництва на його бізнесі, Дмитро Фірташ, зокрема, відповів: «Ми не потерпіли абсолютно. Ми у Горлівці зробили гру: зовнішнім трейдерам сказали, що ми зупинилися через ціну, а насправді ми робимо свої ремонти міжцехові. У нас наприкінці року все закінчується, і в січні–на початку лютого буде все запускатися. Але при цьому ми підняли ціни. Завод стоїть. Але, з іншого боку, він працює, ми ж робимо ремонти. Згрупували всю роботу, обрали той момент, коли ринок не дуже вигідний. Бо якщо би ринок роботи був вигідний, то є такі собі міжцехові ремонти, які не можна робити роками та десятиліттями, бо для цього треба зупиняти весь завод».

Фірташ додав, що досить важко було знайти гроші на ремонт, адже завод не працює. Стосовно ж аварії, яка трапилася на «Стиролі» цього року, Дмитро Фірташ пояснив Радіо Свобода, що справа була не в людському факторі, а в металі. Про це кажуть і висновки комісії.

Чи є місце для оптимізму?

Для подолання кризи в економіці країни Фірташ пропонує зобов’язати Україну робити 20-30 відсотків держзакупівель лише у вітчизняного виробника. Зараз готується відповідний законопроект. Але поки це лише в планах, про сьогодення ж розповів голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький.

«Питань та проблем багато. Градус напруження високий. У Донецькій області є деяке зниження обсягів промислової продукції. За підсумками 10 місяців, це близько 8 відсотків. Це дещо вище, ніж по країні. Але це тому, що ми промислова область. На жаль, найбільше відбилося це на промисловості, там, де було чому падати. Важливо сьогодні не втратити промисловий потенціал нашої держави», – зазначає Андрій Шишацький.

Для цього, за його словами, і проводяться такі зустрічі, де великий, середній та малий бізнеси можуть виказати свої претензії. Раніше у коментарі Радіо Свобода Андрій Шишацький зазначав, що з минулого року на 50 тисяч зменшилася кількість робочих місць. І якраз хімічна та металургійна галузь потерпіли від кризи та падіння промислового виробництва найбільше.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG