Доступність посилання

ТОП новини

Заяви про цензуру у «Форбсі» – верхівка передвиборного «айсберга»?


Київ – Журналісти та редактори «Forbes Україна» та інших ЗМІ, які перекупив Сергій Курченко, масово звільняються. Як вони кажуть – через цензуру. І вони, й експерти пояснюють це намірами нових власників контролювати інформаційні потоки про українську політику. Втім, частина фахівців прогнозує, що ті, хто дозволяють собі цензуру, втратять більшість читачів та глядачів. Активісти руху «Стоп цензурі» звинувачують парламентську опозицію в байдужості до фактів звільнень та цензури в Українському медіа-холдингу (УМХ) і прогнозують, що на президентських виборах 2015 року сама ж опозиція може за це поплатитися. Водночас опозиційні депутати з комітету свободи слова пообіцяли втрутитися.

Оглядач журналу «Forbes Україна» Марія Жартовська зізналася Радіо Свобода, що звільнилася з роботи, бо їй фактично не залишилося про що писати. На найцікавіші теми, за її словами, нове керівництво часопису наклало табу. Одночасно з нею звільнилися ще 13 журналістів видання.

Як цензорують Forbes
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Повідомили, що будуть теми, які ми не зможемо висвітлювати, і люди, про яких ми не зможемо писати
Марія Жартовська
«Кілька місяців тому почала діяти угода з купівлі УМХ Сергієм Курченком. Віднедавна почався тиск. Нас зібрали і повідомили, що будуть теми, які ми не зможемо висвітлювати, і люди, про яких ми не зможемо писати. На останніх нарадах нам «завернули» тему про радників Арбузова і про те, як змінилася риторика Партії регіонів щодо євроінтеграції. Також незрозуміла ситуація склалася з темою державного боргу України. Коло тем дуже звузилося. Тож ми вирішили не миритися з цим, і 14 працівників видання зголосилися звільнитися одночасно», – зазначає Марія Жартовська.

Звільнення тривають і в «Кореспонденті». Головний редактор журналу Віталій Сич заявив, що йде за згодою сторін, а разом з ним і дві журналістки видання. З’явилася інформація, що йде з посади і головред сайту Юлія Мак Гаффі, але вона сама коментувати це питання відмовляється.

У «СЕПЕК-медіа» кажуть, що журналісти їх шантажують звільненнями

Факти цензури, які спричинили звільнення, заперечує Юрій Ровенський, генеральний директор компанії «СЕПЕК-медіа», яка нині керує журналами «Forbes Украина», «Корреспондент» та іншими медіа, котрі придбав бізнесмен Сергій Курченко. Ровенський заявив, що колективне звільнення є шантажем та провокацією, і що частина з тих, хто звільнився, вже хоче повернутися. Журналісти та редактори, які пішли, це відкидають.

Дати коментар Радіо Свобода Юрій Ровенський відмовився, посилаючись на брак часу. Компанія «СЕПЕК-медіа» Сергія Курченка купила всі ЗМІ Українського медіа-холдингу в попереднього власника Бориса Ложкіна та його партнерів. Усі процедури за угодою були завершені 5 листопада. Перед тим у цих медіа встигли з’явитися розслідування про природу бізнесу Сергія Курченка та його зв’язки з оточенням президента Віктора Януковича.

Цензура спровокує появу новітніх медіа коштом середнього класу – експерти

Зміна редакційної політики та поява цензури разом із новими власниками означає, що ЗМІ, куплені Курченком, використовуватимуться як політичний інструмент, вважає керівник Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Метою нових власників не є медіа-бізнес, як вони декларували. Втім, вони отримали не ЗМІ, а їхню обгортку
Оксана Романюк
«Ситуація не збалансована. Медіа стає більше, журналісти ідуть з них, але кількість вакансій зменшується. Очевидно, метою нових власників не є медіа-бізнес, як вони декларували. Втім, вони отримали не ЗМІ, а їхню обгортку. Аудиторія, якою є переважно середній клас, піде від цензурованих видань і шукатиме інші джерела інформації», – заявила Оксана Романюк Радіо Свобода.

Вона припустила, що після колективних звільнень журналісти створюватимуть нові проекти, залучаючи гранти та кошти самого середнього класу, зацікавленого в об’єктивній інформації. Відтак дисбаланс поступово зникне.

Журналіст та активіст руху «Стоп цензурі» Мустафа Найєм зауважив, що тенденція до зміни власників медіа і до появи цензури після цього почалася ще до Forbes, із каналу «ТВІ». Він наголосив, що таким чином відбувається підготовка влади до президентських виборів за два роки, але зрештою у масових добровільних звільненнях журналістів є й позитив, наголошує Мустафа Найєм.

Руйнуються головні політичні видання країни
Мустафа Найєм
«Журналісти лишилися зі владою сам на сам. Опозиція виявляє кричущу байдужість до того, що відбувається. Руйнуються головні політичні видання країни, а депутати чекають на дії журналістів і самі нічого не пропонують. У 2015 році вони не матимуть права нарікати на те, що зробили для захисту демократії все, що змогли, і що в країні бракує незалежної преси. Але в цьому є й позитив, – вважає журналіст та активіст. – Я знаю людей, які пішли, і вони залишаться журналістами. Завдяки їм буде конкуренція, з’являться нові медіа, з новими підходами, з більш тверезим поглядом на ситуацію в державі».

Тим часом депутат від «Батьківщини», член парламентського комітету зі свободи слова Юрій Стець пообіцяв втрутитися.

«Завтра, на засіданні комітету я внесу в порядок денний питання по ситуації в «Кореспонденті» та «Форбсі». Принагідно запрошую журналістів цих видань до Верховної Ради, так само буде важливою присутність на засіданні інших колег», – заявив депутат у соцмережах.

Голова комітету зі свободи слова, депутат від «Батьківщини» Микола Томенко сказав Радіо Свобода, що візьме цю проблему на контроль.

Слідом за монополізацією телерадіомовлення ми підходимо до монополізації інтернет-видань
Микола Томенко
«Я готую звернення до Держтелерадіо, до Антимонопольного комітету. Піднімемо питання про те, що одна фінансово-промислова група скуповує ЗМІ та змінює їхню редакційну політику, – обіцяє опозиційний політик. – Слідом за монополізацією телерадіомовлення ми підходимо до монополізації інтернет-видань, хоча ми завжди покладали надії, що інтернет-середовище завжди залишатиметься незалежним. А тут бачимо створення «сімейної» інтернет-журналістики».

Микола Томенко говорить про численні законодавчі прогалини щодо протидії монополіям у медіа, особливо ж у всесвітній мережі. Відтак він пропонує почати зі звернення уваги суспільства на цю проблему та з акцій журналістської солідарності, а далі піднімати питання цензури та скуповування ЗМІ у стінах парламенту.

Рух «Стоп Цензурі» зробив заяву, в якій засудив нову редакційну політику «Forbes Україна». «Наведений екс-журналістами список «заборонених тем» показує, що українська влада боїться критики, і нове керівництво Українського медіа-холдингу буде намагатися всіляко її прибирати з підконтрольних ЗМІ», – ідеться в заяві. За підрахунками цього руху, через цензуру та тиск звільнилися 31 журналіст з телеканалу «ТВі», 6 редакторів сайту та брюссельський кореспондент УНІАНу, троє журналістів «Обкому» та 14 журналістів українського видання Forbes.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG