Доступність посилання

ТОП новини

«Життя на продаж»: три історії сучасних рабів з України


Київ – Замість роботи – рабство, замість соціальних гарантій – побої. За даними Міжнародної організації з міграції, за період незалежності близько 120 тисяч українців продали в рабство, щороку у світі в руки сучасних работорговців потрапляє близько мільйона дітей. Документальну стрічку «Життя на продаж», де описані три реальні історії українців, які стали жертвами торгівлі людьми, презентували у вівторок у Києві.

Дизайнер інтер’єрів Марина замість швейної фабрики потрапляє у заміський бордель, де її б’ють, ґвалтують, аж поки одного разу не викидають із вікна. Продавчиня Оксана змушена працювати по 18 годин на день у цеху з виробництва контрафактної горілки, а студент Олег – на будівництві: без документів, без будь-яких умов безпеки. Вони погодилися розповісти свої історії для фільму «Життя на продаж» режисера Віри Яковенко. Імена героїв були змінені, але це реальні люди.

Роль ведучої, яка пов’язує усі три сюжетні лінії, виконала українська співачка Джамала. За її словами, вона погодилася брати участь у проекті, аби люди змогли усвідомити, що сучасне рабство – це проблема кожного.

«Коли мені вперше подзвонили, я не повірила, що проблема торгівлі людьми може бути настільки масштабною, тим більше в Україні», – розповідає артистка.

За цей рік міліція виявила 124 випадки торгівлі людьми

Цього року в Україні міліція виявила 124 злочини, пов’язані з торгівлею людьми, повідомив виконувач обов’язків профільного департаменту МВС Іван Башта.

«Встановлено 103 потерпілих – тільки за цей рік. Серед них – 67 жінок і четверо дітей», – зазначив він.

Протидія торгівлі людьми – це питання міжнародного значення, наголосив посол Сполучених Штатів в Україні Джеффрі Пайєтт, також присутній на презентації стрічки. Він відзначив високу якість роботи у цьому напрямку громадських організацій в Україні, а також зауважив: «Україна ухвалила хороше законодавство, але будь-яке законодавство залежить від людей, які відповідальні за його виконання».
У Києві презентували кіно про торгівлю людьми
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Хоча, визнає посол США, поширенню проблеми сприяє економічна ситуація, що змушує людей шукати заробітку, не питаючи про ліцензії і правові гарантії.

За даними Міжнародної організації з міграції, найпопулярнішими країнами призначення української робочої сили є Росія, Польща, Італія та Чехія. Однак випадки торгівлі людьми фіксують і всередині країни. Потрапити до сексуального чи трудового рабства мають однакові шанси як жінки, так і чоловіки, а дітей у такому випадку можуть змушувати до жебрацтва або використовувати як донорів органів.

Стрічку «Життя на продаж» покажуть 1 грудня на «5-му каналі», а потім обіцяють викласти у вільний доступ у мережі. Це – частина проекту MTV EXIT з протидії торгівлі людьми в Україні.

Окрім того, організатори провели конкурс серед програмістів, в результаті чого ті розробили проект системи смс-сповіщення про перебування трудових мігрантів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG