Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідно, щоб сміттєзвалище залишалося екологічним лихом?


Щонайменше ще п’ять років діятиме Грибовицьке сміттєзвалище, куди без будь-якого контролю понад півстоліття звозять відходи зі Львова. І це попри те, що термін експлуатації сміттєзвалища закінчився сім років тому. Шкідливі речовини, що накопичилися на сміттєзвалищі, забруднюють повітря й воду. Екологи вимагають визнати цю територію зоною екологічного лиха.

Проблему сміттєзвалища, що поруч зі Львовом і біля якого мешкає понад 15 тисяч людей, за останні сім років перетворили у балаканину міські та обласні чиновники і депутати. Ще два роки тому львівські екологи вимагали визнати територію Грибовицького сміттєзвалища зоною екологічного лиха. Адже за результатами численних перевірок, зокрема і державних органів, жити у цьому районі небезпечно. Шкідливі речовини потрапляють у ґрунт і воду. До того ж, на міському сміттєзвалищі зберігаються кислі гудрони (відходи, які утворюються при очищенні нафтопродуктів), у яких міститься сірчана кислота. Ця чорна речовина всотується у ґрунт і воду, що завдає шкоди здоров’ю людей і довкіллю.

За різними оцінками, на сміттєзвалищі зберігається від 200 до 500 тисяч тонн гудронів.Ніхто не може назвати достеменної цифри, досі дискутують, хто ж власник небезпечних відходів, влада вказує на ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод».

Жити біля цієї території просто неможливо
Ольга Мелень-Забрамна
«Жити біля цієї території просто неможливо. На цій території є перевищення гранично допустимої концентрації хрому у воді – в 47 разів. Також це перевищення фенолів, ртуті у воді, повітрі. А це все потрапляє на стіл не лише мешканців сіл довкола Грибовицького сміттєзвалища, але й львів’ян», – наголосила представник Міжнародної благодійної організації «Екологія – право – людина» Ольга Мелень-Забрамна.

Якби міське сміттєзвалище було визнано зоною екологічного лиха, то Львів міг би отримати кошти з держбюджету для проведення рекультивації міського сміттєзвалища. Адже приведення у порядок полігону твердих побутових відходів не є справою прибутковою. На сьогодні проект рекультивації перебуває на державній експертизі.

Чиновники обіцяють – люди вимагають

Начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради Сергій Кіраль припускає, що за тиждень місто отримає висновки експертизи і одразу розпочнеться етап розробки робочого проекту, а тоді оголосять тендер для визначення підрядної організації, що і займатиметься комплексною рекультивацією сміттєзвалища. На такі роботи з субвенцій держбюджету вже виділено 7 мільйонів гривень. Важливо, каже чиновник, щоб уберегти мешканців довколишніх сіл від загрози проникнення інфільтратів, які утворилися після гниття відходів, у ґрунтові води. Інфільтрати небезпечні – у них міститься, за словами фахівців, вся «таблиця Менделєєва».

«Тут робота ведеться, і це безпрецедентно за останні роки, що це вже почалось. Йдеться про поетапне закриття Грибовицького сміттєзвалища. Це означає, що 5-6 років триватиме процес як мінімум, бо є такі технічні вимоги. Але буде запушений процес рекультивації з кінцевими термінами і датами. Є шанс розпочати цього року», – пообіцяв чиновник.

Уже два роки обласна адміністрація шукає земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу, але жодна громада не дає згоди для виділення землі.

Ані сортування, ані контролю за сміттям

Львів’яни не можуть збагнути самої схеми вивезення сміття з міста. Бо чимало людей розуміють, що потрібно сортувати побутові відходи і викидати їх у спеціальні контейнери, яких обмаль у місті. Водночас бачать, що все сміття перевізники скидають в одну машину.

На сьогодні п’ять приватних і одне комунальне підприємство забирає у Львові сміття з контейнерів, які перебувають на їхньому утриманні. Відходи везуть на Грибовицьке сміттєзвалище. Навіть якщо на контейнерах є наліпки «скло», «папір», то сміття все одно скидають в одну машину, наголошує депутат міськради Ігор Корсун. Лише пластик потрапляє на переробку. Перевізники не надали обранцеві відповідь на його запит, скільки вторинної сировини і куди вивозять.

На міському сміттєзвалищі облікується вага і кількість машин, що в’їжджає. Але ніякого контролю за тим, що саме ввозиться, нема. На полігоні твердих побутових відходів процвітає нелегальний бізнес, каже депутат. Невідомі особи вручну відбирають сміття, яке забирають ділки і заробляють на вторинній сировині. Коли депутат поцікавився ситуацією, йому пригрозили спалити машину.

Я готую запит у прокуратуру на бездіяльність міської адміністрації
Ігор Корсун
«Ми бачимо, що у нас не сортується сміття, все до однієї великої купи везеться. Якби було по-іншому, мали б бути чинні договори, укладені між перевізником і переробними заводами, але таких документів нам не надали. Немає концептуальної програми у місті і комусь це просто вигідно. Я готую запит у прокуратуру на бездіяльність міської адміністрації», – наголосив депутат.

Громада має знати, яка схема діє у місті з вивезенням сміття, наголошує депутат. Але важливо передусім створити умови, щоб городяни сортували сміття, викидаючи його у різні контейнери. Бо це вимога часу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG