Доступність посилання

ТОП новини

Добудова іранського реактора може зірвати «ядерні» переговори в Женеві


Переговори про ядерну програму Ірану, можливо, зрушать з місяця у четвер, коли на зустрічі в Женеві очікується підписання угоди між шістьма світовими потугами і Тегераном у справі відмови Ірану від збагачення урану. Разом з тим існують серйозні побоювання щодо програми збагачення плутону, адже іранська влада наближається до завершення будівництва відповідного заводу в місті Арак.

Реактор в Араку, за словами представників іранського керівництва, будується з науковою метою. Він вироблятиме ізотопи для використання в медицині та додатково вироблятиме термальну енергію. Проте в західних столицях це пояснення викликає занепокоєння, бо відходами цього виробництва має бути плутоній, придатний для використання у військових цілях. Ним, як говорять західні експерти, можна легко замінити уран для боєголовки ракети. Вони наголошують, що реактор в Араку, якщо увійде в експлуатацію, зможе виробляти 5-10 кілограм збагаченого плутонію на рік, чого достатньо для вироблення однієї одиниці ядерної зброї.

Зараз, коли угода з Іраном по урану виглядає досяжною, вчені звертають увагу на реактор в Араку, який Тегеран заходився добудовувати. Як пояснює берлінський експерт з ядерних питань з Фундації Карнеґі Марк Гіббс, якщо реактор добудують, його буде важко знищити з повітря, бо в результаті відбудеться радіоактивне забруднення середовища.

Існують міжнародні домовленості, що працюючий реактор, в якому відбувається ядерна реакція, не можна бомбардувати
Марк Гіббс
«Справжня проблема буде не лише в екологічній, але і в політичній та дипломатичній площині. Існують міжнародні домовленості, що працюючий реактор, в якому відбувається ядерна реакція, не можна бомбардувати», – переконаний Марк Гіббс.

Одним з можливих компромісів щодо цього заводу між п’ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН і Німеччиною з одного боку та Іраном з іншого боку, може бути домовленість, що вироблене паливо буду вивезено з країни, говорить вашингтонський аналітик з Асоціації контролю зброї Кілсі Давенпорт.

Є можливість досягнення угоди між шістьма країнами та Іраном, де Ірану запропонують інший тип реактора, наприклад реактор на легкій воді
Кілсі Давенпорт
«Є можливість досягнення угоди між шістьма країнами та Іраном, де Ірану запропонують інший тип реактора, наприклад реактор на легкій воді, який не виробляє плутонію, придатного для виготовлення зброї», – каже експерт.

Проте, чи погодиться Тегеран на таку пропозицію, залишається невідомим, бо іранська влада вклала значні інвестиції у будівництво саме реактору з важкою водою, який можна використовувати для виготовлення зброї. Як ознаку оптимізму експерти відзначають, що Іран нарешті погодився дати дозвіл спеціалістам МАГАТЕ відвідувати два важливих ядерних об’єкти. Доступу до цих об’єктів агенція з атомної енергії вимагає вже протягом майже двох років.

Матеріал підготували Марія Щур та Charles Recknagel

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG