Доступність посилання

ТОП новини

Ціна перемоги у грі України, Росії та ЄС – доля Європи?


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – У порядку денному роботи Верховної Ради 21 листопада першими стоять законопроекти, необхідні для підписання угоди про євроасоціацію. Але напередодні депутати від влади та опозиції вкотре обмінювалися звинуваченнями у неготовності до компромісу. Згодні вони в одному – проголосувати за євроінтеграцію в четвер навряд чи вдасться, хоча до саміту у Вільнюсі лишається тільки тиждень. Тим часом президент України не підтримає цього дня своєю присутністю у парламенті розгляд євроінтеграційних законів – Віктор Янукович їде з візитом до Австрії.

Закон про прокуратуру, про вибори і про лікування засуджених за кордоном – саме ці документи стоять першими у порядку денному роботи Верховної Ради 21 листопада. Напередодні єврокомісар Штефан Фюле висловив сподівання, що депутати ухвалять їх. Зустрівшись із Віктором Януковичем та Володимиром Рибаком, єврокомісар побачив рішучість президента і спікера парламенту підтримати законопроекти, необхідні для підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

Щоправда самі парламентарі особливого оптимізму щодо успішності «євроінтеграційного» засідання у четвер не виявляли. Зокрема, член робочої групи з підготовки законопроекту про лікування засуджених за кордоном, депутат Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що парламентарі 21 листопада навряд чи розглянуть у другому читанні законопроект про прокуратуру. Водночас регіонал припустив, що цей документ можуть розглянути 22 листопада.

Жодних компромісних рішень

Тим часом сама ця робоча група знову не напрацювала напередодні жодних компромісних рішень стосовно того, на яких умовах випускати лікуватися за кордон ув’язнену Юлію Тимошенко. Не допомогла у досягненні згоди і присутність на засіданні групи членів місії Європарламенту Александра Квасневського і Пета Кокса.

Українська опозиція знову звинуватила у гальмуванні ухвалення євроінтеграційних законів Віктора Януковича. Натомість прем'єр-міністр Микола Азаров, перебуваючи у Санкт –Петербурзі, запевнив: ніякі плани з підготовки до саміту у Вільнюсі та підписанні угоди з ЄС не змінюються.

Сам президент жодних заяв напередодні не робив, а 21 листопада, всупереч закликам опозиціонерів, він не освячуватиме своєю присутністю засідання Верховної Ради. Віктор Янукович їде до Австрії. Щоправда цей візит запланували вже давно, розповів Радіо Свобода голова Товариства української молоді в Австрії Роман Болюх.

«Ми маємо контакти з працівниками посольства України в Австрії. Й на одному з прийомів ще минулого літа я дізнався про цей візит Віктора Януковича», – поінформував Роман Болюх.

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц очікує, що Україна гратиме в свою «гру» з ЄС до останньої хвилини. В інтерв’ю Радіо Свобода він визнав, що Янукович перебуває «в складній ситуації, з Росією з одного боку і з ЄС – з іншого».

Ставки у грі України, Росії та ЄС сягнули максимуму – експерт

Про це ж заявив у коментарі Радіо Свобода політолог Юрій Рубан. На його думку, ставки у цій грі, активним учасником якої є не лише президент України, сягнули максимуму. І як би це пафосно не звучало, зараз вирішується доля Європи.

«Насправді вирішується – чи буде Європа знову поділена різними залізними завісами, чи все-таки Європа розширюватиме простір своїх цінностей. Йдеться про простір демократії, простір прав людини тощо», – вважає Юрій Рубан.

А як зауважив Радіо Свобода інший політичний експерт Віталій Бала, якщо Київ усе-таки зірве підписання угоди про асоціацію, це не принесе йому поблажок із боку Москви. Навпаки – Росія буде у такому разі ще агресивнішою.

«А який сенс, з точки зору національних інтересів Росії, після того, як Україна не підпише, намагатися якось забезпечити інтереси України чи президента Януковича? Навіщо? Який сенс? Навпаки, вони можуть віджати по максимуму все, що потрібно, саме в національних інтересах Росії, але не України. Це також треба розуміти», – констатував Віталій Бала.

Зі свого боку, прем'єр-міністр сусідньої держави Дмитро Медведєв заявив, що Росія спершу дочекається, чи підпише Україна угоду про євро асоціацію. А вже потім розмірковуватиме, чи застосовувати санкції проти Києва.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG