Доступність посилання

ТОП новини

Вчені з усього світу зібралися в Києві на симпозіум по Голодомору


У Києві розпочав роботу міжнародний науковий симпозіум «Голодомор 1932-1933 років: історія і пам’ять». У його роботі беруть участь більш як сто вчених з України і більш як сорока держав світу.

Відкриваючи симпозіум, віце-прем’єр-міністрУкраїни Костянтин Грищенко закликав відійти від політичних спекуляцій до наукових дискусій при вивчення Голодомору.

«Цілком реальним є існування різних поглядів на цю проблему, особливо серед науковців. Одначе суть дискусії має зводитися до встановлення фактів, а не до ідеологічних пересмикувань. Одним з важливих кроків з увічнення пам’яті про трагічні події 1932-1933 років є створення електронного архіву Голодомору, проект постанови Верховної Ради з утворення цього архіву готує профільний парламентський комітет для винесення його на розгляд вищого законодавчого органу держави», – зазначив Грищенко.

Учасники симпозіуму обговорюють правові, економічні, демографічні аспекти Голодомору як геноциду українського народу і його наслідки на подальше існування української нації й держави.

У рамках вшанування жертв Голодомору сьогодні у Національній опері України відбудеться світова прем’єра опери Вірка Балея «Червона земля. Голод», а в Українському домі 22 листопада відкриється міжнародна виставка «Тоталітаризм в Європі».
XS
SM
MD
LG