Доступність посилання

ТОП новини

ЄС все ще може сказати «так», але асоціації вже не хоче Янукович – реакції у Європі


Брюссель – Невтішні новини із Верховної Ради України, яка у четвер не змогла ухвалити жодного із законопроектів щодо Тимошенко, викликали в Євросоюзі розчарування та чимало негативних реакцій. Найпоширеніша з них: українська влада зробила ще один крок, щоб унеможливити звільнення ув’язненого екс-прем’єр-міністра. Представники Європарламенту припускають, що президент Янукович уже не хоче угоди з ЄС. А єврокомісар із політики сусідства Штефан Фюле скасував запланований на четвер візит до Києва. Разом з тим представники Європейської комісії стримано кажуть, що роблять усе можливе для досягнення успіху на саміті у Вільнюсі.

Європарламентар від Чехії Лібор Ручек, довідавшись, що українські депутати не змогли ухвалити жодного із законопроектів щодо лікування ув’язнених за кордоном, не приховує свого розчарування. Що тепер очікувати від саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі євродепутат сказати вагається.

«Був і залишається вирішальним закон, щодо якого Верховна Рада голосувала і, на жаль, проголосувала проти, – констатує депутат Європарламенту. – Для нас, людей, які створили місію Кокса-Квасневського, яка мала б допомогти у цій проблемі, – це велике розчарування».

Розуміємо, що, попри Тимошенко, є потужний тиск Путіна на Україну. Нині я вже не можу відповісти, що трапиться на саміті у Вільнюсі
Лібор Ручек
«Ми розуміємо, що, попри Тимошенко, є й економічні аспекти, потужний тиск Путіна на Україну. Але нині я вже не можу відповісти, що трапиться на саміті наступного тижня у Вільнюсі», – сказав Радіо Свобода Лібор Ручек, додаючи, що тепер у Європарламенті, Єврокомісії та в столицях ЄС треба проаналізувати ситуацію з Україною і з’ясувати, чи справді українська влада нині хоче асоціації з ЄС, бо щодо цього є сумніви.

Найбільша проблема у тому, що Янукович не хоче підписувати угоду на Вільнюському саміті
Войцех Конончук
Тим часом, експерт із українських питань при варшавському Центрі східних досліджень Войцех Конончук сумнівів не має, бо, на його думку, «від самого початку з боку української влади не було доброї волі. Було неможливо, аби ця влада примусила парламент підтримати закони щодо Тимошенко. Тож сюрпризом для мене це не було. Але вважаю, що навіть без цього закону залишається можливість, що ЄС скаже «так» підписанню угоди про асоціацію. Проте найбільша проблема полягає у тому, що Янукович не хоче підписувати угоду на Вільнюському саміті».
Інтерактивна карикатура. Клікніть, щоб розгорнути
Інтерактивна карикатура. Клікніть, щоб розгорнути

Надія вмирає останньою – Брок

Схожої думки дотримується і голова комітету із закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначає, що хоча й «надія вмирає останньою», здається, президент Янукович більше не має наміру підписувати угоду у Вільнюсі.

Україна шукає шляхи відступу. Мені здається, вона не готова підписувати угоду про асоціацію через тиск Росії
Ельмар Брок
«Я думаю, український парламент уже тривалий час знав наші вимоги. Вважаю, що це рішення – не домовитися про закон щодо подолання вибіркового правосуддя – означає, що Україна шукає шляхи відступу. Мені здається, вона не готова, не бажає підписувати угоду про асоціацію через тиск Росії», – заявив у четвер Ельмар Брок.

Німецький політичний аналітик Александр Рар у розмові з Радіо Свобода пояснює: виглядає на те, що «Тимошенко – це настільки небезпечний фактор великої політичної гри, яка триває всередині України, що нинішня влада пожертвувала через це європейською інтеграцією, принаймні тимчасово».


«ЄС хоче, щоб у Вільнюсі з Україною сталося хоч щось позитивне»

План «Б» нині чітко полягає у відкладенні підписання угоди. Коли воно буде – невідомо
Аманда Поль
У свою чергу, брюссельський експерт Аманда Поль із Центру європейської політики переконана: «Тепер ЄС опинився в скрутній ситуації. План «Б» нині чітко полягає у відкладенні підписання угоди. Коли воно буде, не відомо. Місія Кокса-Квасневського кілька разів продовжувалася і не виключено, що її знову продовжать. Вони все ще спробують знайти вихід із ситуації, бо для ЄС і «Східного партнерства» надзвичайно важливо, щоб наступного тижня на саміті з Україною сталося хоч щось позитивне. Тож все ще можливо».

Експерт додає, що їй дуже складно зрозуміти стратегію президента Віктора Януковича та українського парламенту. «Та й загалом, чи мають вони насправді бодай якусь стратегію?» – риторично запитує Аманда Поль, для якої незрозумілим також залишається те, в який бік тепер прямує Україна.

ЗАЯВА МІСІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ В УКРАЇНІ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG