Доступність посилання

ТОП новини

ЄС для України вже не на часі. Можливо, аж до наступного президента?


Александр Квасневський на засіданні українського парламенту, Київ, 21 листопада 2013 року
Александр Квасневський на засіданні українського парламенту, Київ, 21 листопада 2013 року
Брюссель – Приголомшливі новини з України: спочатку з українського парламенту, а згодом щодо припинення євроінтеграційних процесів, із Кабінету міністрів, – викликали в Євросоюзі розчарування й негативні реакції. Як деякі європейські дипломати та політики припускають, українська влада таким чином схилилася перед Кремлем, політологи кажуть, що надто важливим в Україні виявився «фактор Тимошенко». Хоча до євроінтеграції ця держава все одно повернеться. Можливо, вже за іншого президента.

Після того, як уряд України ухвалив рішення зупинити процес підготовки підписання угоди про асоціацію із ЄС, у Брюсселі запанувало збентеження. Воно додалося до розчарування, викликаного провалом ухвалення у Верховній Раді законопроекту, що дав би можливість вирішити проблему Тимошенко. Єврокомісар із питань розширення Штефан Фюле терміново скасував свій виліт до Києва і зайнявся приготуванням офіційної заяви-реакції на звістку з України.

Шведський міністр закордонних справ Карл Більдт на своїй сторінці в мережі Twitter пише, що «український уряд несподівано прогнувся перед Кремлем». Явно діє політика брутального тиску», – додає дипломат.

Місія закінчується. Шкода, що закінчується без такого фіналу, як підписання угоди
Александр Квасневський
В інтерв’ю польським ЗМІ член спостережної місії Європарламенту в Україні Александр Квасневський прямо зауважив, що «на саміті у Вільнюсі угоди не підпишуть». Щодо рішення Кабміну зупинити підготовку до Вільнюса, колишній президент Польщі зазначає, що це рішення виникло за згоди з Росією. «Наступного тижня представимо звіт Європарламенту. Місія закінчується. Шкода, що закінчується без такого фіналу, як підписання угоди», – додав він.
Інтерактивна карикатура. Клікніть, щоб розгорнути
Інтерактивна карикатура. Клікніть, щоб розгорнути

Путін про провал української євроінтеграції нічого не знав?

В Росії відкидають звинувачення у впливі на рішення уряду Миколи Азарова зупинити євроінтеграцію, а в Кремлі кажуть, що президент Володимир Путін взагалі про це рішення нічого не знав. Російський лідер сьогодні зазначив, що його країна готова сісти за переговори з ЄС та Україною у тристоронньому форматі до Вільнюського саміту.

Відомий німецький політичний аналітик Александр Рар у розмові з Радіо Свобода пояснює, що «Європейський союз був упевнений, що для Януковича важливіше наблизити Україну до ЄС, що він хоче ввійти в історію як людина, яка зробила перший крок інтеграції України до Європи. І це важливіше, ніж доля Тимошенко».

Виявилося, що Тимошенко – настільки небезпечний фактор великої політичної гри всередині України, що влада пожертвувала через це європейською інтеграцією
Александр Рар
«Однак виявилося, що Тимошенко – це настільки небезпечний фактор великої політичної гри, що триває всередині України, що нинішня влада пожертвувала через це європейською інтеграцією. Принаймні тимчасово», – зауважує Рар.

Янукович – це другий Лукашенко?

З огляду на рішення України, німецький політолог також зазначає, що нині настає період критики й звинувачень.

Казатимуть, що Янукович – це другий Лукашенко, що з Україною слід поводитися, як із Білоруссю
Александр Рар
«Зараз ми станемо свідками дуже жорсткої риторики в Євросоюзі, що є результатом великих переживань і розчарувань. Цю фазу звинувачень слід буде пройти. Казатимуть, що Янукович – це другий Лукашенко, що з Україною слід поводитися, як із Білоруссю. Потім побачимо, які домовленості будуть укладатися з Росією. Я сумніваюся у вступі до Митного союзу, але в якихось сферах угоди будуть. Росія якось віддячить Україні за те, що та не пішла в Європейський союз», – каже політолог.

Але в перспективі українці все ж повернуться до Євросоюзу, якщо не за Януковича, то за іншого президента, переконаний Александр Рар.

ЗАЯВА МІСІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ В УКРАЇНІ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG