Доступність посилання

ТОП новини

Янукович марнує можливість, якої в України не буде ще багато років – Пайфер


Рішення українського уряду призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію заскочило експертів у Вашингтоні. Колишній посол США в Україні, а нині – старший науковий співробітник Інституту Брукінґса Стівен Пайфер вважає великою помилкою відмову уряду Віктора Януковича зближуватися з Європою:

«Європейський Союз за останні кілька місяців зробив все, що в його силах, щоб Україна виконала критерії, необхідні для підписання Угоди про асоціацію. Вони багато разів йшли на зустріч і переносили крайні терміни. Наприклад, ЄС минулого понеділка мав остаточно вирішувати чи підписувати Угоду про асоціацію з Україною. І навіть коли Україна не спромоглася забезпечити виконання усіх критеріїв, вони вирішили відкласти це рішення аж до самого саміту. Я думаю, навіть сьогодні лідери ЄС кажуть, що двері для України все ще відчинені. Але, схоже, що Віктор Янукович і український уряд не хочуть входити у ці двері», – зазначив Стівен Пайфер.

«Угода про асоціацію технічно може бути підписана і пізніше. Але вже не буде чіткого місця і часу для того, щоб це сталося. Кілька лідерів Євросоюзу вже заявили, якщо ця нагода на саміті у Вільнюсі буде втрачена, то відносини між Україною та ЄС залишаться поза увагою на наступні кілька років.

Якщо Україна зблизиться з Євросоюзом це матиме для неї значний позитивний ефект. Зміняться не лише стандарти в середині України, але це також відкриє європейський ринок у півмільярда досить заможних споживачів для українських експортерів. Це б дало значний поштовх розвитку української економіки, але Віктор Янукович марнує цю можливість», – заявив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG