Доступність посилання

ТОП новини

У Януковича є три мотивації: життя, збереження влади та капіталу (огляд преси)


Київ – Саміт у Вільнюсі – це полювання на українського вовка – Януковича, який має дуже обмежений коридор рішень. Він сам себе загнав у цю ситуацію помилками, й тепер його примушують до вибору, констатує експерт «Газети по-українськи». Він вважає, що зараз Янукович біжить і думає, куди повернути – праворуч чи ліворуч. Постріл пролунає у формі посмішки Анґели Меркель чи Володимира Путіна. Український гарант нині перебуває в такій самій ситуації, як майже 360 років тому гетьман Богдан Хмельницький. Думає, як зберегти владу та де взяти кошти? Про це йдеться в статті «У Януковича є три мотивації: життя, збереження влади та капіталу».

Сьогодні під загрозою втрати роботи опиняються не тільки рупори політичних опонентів влади, а й будь-який ЗМІ, які Партія регіонів безпосередньо не контролює, стверджує тижневик «Коментарі». Адже немає сенсу переманювати глядачів на свої телеканали за допомогою поліпшення контенту, коли від конкурентів можна просто відібрати частоту. Долі регіональних телеканалів в Одесі, Харкові та Чернівцях – живі приклади того, як легко можна втратити ефір через тиск влади. Стаття називається «Синдром закритого рота».

Про причини занепаду кооперативного руху в Україні розмірковує дописувач газети «День». Автор статті нагадує, що кооперативи у світі виконують роль буферу – з розвитком монополій бідні верстви населення могли їм протистояти у своїй сільськогосподарській діяльності тільки за умови, що вони будуть об’єднані у кооперативні структури. І оскільки основний прибуток заробляється на стадіях переробки, фасування та зберігання, то участь фермерів у кооперативах забезпечують їм стабільно високі доходи і економічний розвиток. Зазвичай держави сприяють розвитку саме фермерських кооперативів, включно з бюджетною допомогою, внаслідок чого вони є конкурентними в ринковому середовищі. Натомість в Україні скасована Державна цільова програма підтримки розвитку сільгоспкооперативів. Про причини йдеться в матеріалі «Чому українці втрачають імунітет від монополії».

У столичному Національному музеї Тараса Шевченка розпочалася реконструкція, яка неоднозначно сприйнята письменниками, художниками та музейними працівниками. Про суть конфлікту і причини прагнення нового керівництва перебудувати музей розповідає газета «Голос України» у статті «Реставрація чи консервація?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG