Доступність посилання

ТОП новини

Харківські театри розважатимуть у день 80-х роковин Голодомору


Веселі п’єси Харкова у день вшанування пам’яті жертв Голодомору
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Веселі п’єси Харкова у день вшанування пам’яті жертв Голодомору

Харківські театри в день вшанування пам’яті жертв Голодомору розважатимуть своїх глядачів. У суботу на сценах показуватимуть «Женитьбу» за Гоголем, концерт «Бенефіс», а в Ляльковому театрі дітей запрошують на веселі пригоди в джунглях таємничого Гіпопотама. Тоді як, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова Харківської обласної держадміністрації Михайло Добкін запевнив, що жоден театр Харківщини в день національної скорботи не показуватиме комедій.

У Харківських театрах 23 листопада, коли українці сумуватимуть за померлими від голоду, показуватимуть комедії. Радіо Свобода у кількох театральних касах запропонували квитки на розважальні п’єси, пригодницькі вистави для дітей та концерт. В академічному театрі Російської драми імені Пушкіна веселитимуть.

«У суботу ввечері у нас «Женитьба» за Гоголем. Ви можете купити квиток в інтернеті, якщо є така можливість, або приходьте в каси», – умовляє продавець квитків театру імені Пушкіна.

«У музкомедії буде йти «Бенефіс» – концерт. Ви чуєте, що це концерт, ну як він може бути невеселим», – обурюється на уточнення продавець квитків у Харківському академічному театрі «Музкомедія».

В академічному театрі ляльок імені Афанасьєва в день національної скорботи аншлаг.

«Квитків немає. У нас показуватимуть веселі пригоди в джунглях таємничого Гіпопотаму. А дорослим показуватимемо «Прості історії Антона Чехова», це лірика любов. На цю виставу ще є квитки», – каже співробітник кас театру ляльок імені Афанас’єва.

У переддень вшанування жертв Голодомору театр Української драми імені Шевченка біля своїх кас вивісив оголошення, де повідомляється про зміну в репертуарі 23 листопада у зв’язку з днем пам’яті про жертв Голодомору 1932–1933 років. Замість комедії «Шельменко Денщик» за Квіткою Основ’яненком показуватимуть «Язичники». На театральному сайті шевченківців зазначено: «Виставу присвячено пам’яті талановитого молодого драматурга, яка стала жертвою теракту в московському аеропорту «Домодєдово».

Лише на афіші Харківського національного театру опери та балету заздалегідь повідомлялося, що 23 листопада спектакль присвячується померлим у роки Голодомору, тут звучатиме Кантата «Іоан Домаскин».

Така строката, весела афіша багатьох державних театральних закладів Харкова обурила заслуженого артиста України, який зараз очолює міську організацію ВО «Свобода» Олександра Ґаву. Він добре знає театральну кухню – в Харківському академічному театрі української драми імені Шевченка він грав 27 років.

Актор розповідає, що афіша завжди складається наперед за місяць, а то й за два. При цьому керівництво театру завжди враховувало державні і релігійні свята, дні пам’яті. До того ж із планами театральних колективів знайомляться і чиновники з обласного управління культури. Тому заслуженому артисту України Олександру Ґаві здається дивним своєрідне обрання спектаклів на день скорботи.

Як ці артисти будуть виходити на сцену і грати комедію у цей вечір? Невже у них у душі нічого не колихнеться?
Олександр Ґава
«Дивно. У мене мурашки по тілу йдуть. Як ці артисти будуть виходити на сцену і грати комедію у цей вечір? Невже у них у душі нічого не колихнеться? Це ж який рівень моралі мати цим людям», – обурюється актор.

У відповідь на звернення Харківської «Свободи» до обласної адміністрації, де вимагається припинити розваги в театрах 23 листопада, Михайло Добкін – очільник Харківщини – називає людей, що роздмухують скандал, комедіантами.

«Я хочу сказати вам, що насправді комедію влаштовують ті політичні сили, які намагаються на порожньому місці роздути якусь сенсацію», – заявив у коментарі Радіо Свобода Михайло Добкін.

За припущенням обласного високопосадовця, художні керівники театрів, плануючи наперед за кілька місяців спектаклі, не можуть передбачити усього, що може трапитися в місті та країні.

«Ви ж допускаєте, що, не дай Боже, може статися так, що якогось дня в країні буде загальнодержавна скорбота, а от на цей день були заплановані святкові заходи. В тих театрах, де немовби показуватимуть комедії, насправді показуватимуть творчі вечори і будуть вистави, які тематично повністю потрапляють в перелік заходів, які цього дня можна проводити», – заявив Радіо Свобода Добкін.

Голова Громадського оргкомітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору в Харківській області Ніна Лапчинська нагадує, що день суму за померлими від голоду не відноситься до неочікуваних, раптових пам’ятних дат. Офіційно третьої суботи листопада День пам’яті за жертвами Голодомору на державному рівні відзначають із 2007 року.

Проте, і до указу президента Віктора Ющенка про вшанування пам’яті жертв Голодомору, попередній президент України Леонід Кучма в різні роки, починаючи з 1998 року, видавав постанови, що передбачали меморіальні заходи у листопаді.

Олександр Ґава, разом з однодумцями збирається увечері 23 листопада відвідати театри, де заплановані комедії і веселі концерти. Там вони проситимуть глядачів відмовитися від перегляду веселого дійства і вийти з театру. Якщо глядачі на це не погодяться, то принаймні Олександр Ґава проситиме глядачів перед спектаклем вшанувати хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодомору. А тим часом низка громадських харківських організацій та обласна адміністрація у день 80-х роковин Голодомору закликає людей запалити пам’ятну свічку і приєднатися до загальних акцій скорботи.

На землях, що входили у межі сучасної Харківщини, від голоду у 1932–1933 роках загинуло близько 800 тисяч людей, стверджують дослідники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG