Доступність посилання

ТОП новини

Виживання української економіки можливе лише з курсом на Росію?


Київ – Економічне становище України дуже складне і продовження російського тиску їй не витримати. Про це заявляють урядовці, провладні депутати й деякі експерти, пояснюючи рішення кабміну зупинити підготовку до укладання угоди про асоціацію з ЄС. При цьому вони стверджують, що західні партнери не готові компенсувати втрати від переходу на європейські стандарти. Натомість інші фахівці наголошують: всі економічні наслідки підписання угоди про євроасоціацію були відомі й враховані. Водночас аналітики закликають не перебільшувати значення російського ринку для української економіки.

«В інтересах національної безпеки України процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС зупинено. Розпорядження прийнято з метою більш детального опрацювання заходів, які Україна має виконати для відновлення втрачених напрямів торговельно-економічних відносин з Російською Федерацією та іншими державами-членами СНД…». Таке розпорядження ухвалив український уряд.

Віце-прем’єр України Юрій Бойко пояснив потім, що «уряд керувався виключно національними інтересами», а зменшення торгово-економічних відносин із країнами СНД негативно відобразилося на економці України.

Раніше віце-прем'єр оцінив втрати України від скорочення товарообігу з Росією з серпня цього року в 30-40 мільярдів гривень.

Зрештою, як зазначав в ефірі Радіо Свобода експерт Василь Стоякін, здійснені Москвою дії у відповідь на висловлені Києвом наміри підписати угоду про євроасоціацію були передбачуваними.

Якщо Микола одружується на Одарці, то після цього він не може бути стратегічним партнером Марійки.
Василь Стоякін
«Якщо Микола одружується на Одарці, то після цього він не може бути стратегічним партнером Марійки. Розумієте? Отже, тут говорити немає про що. Якщо в нас будуть більш поглиблені відносини з ЄС, то в нас мають бути відносини менш поглиблені з Митним союзом», – зауважував експерт.


«Ми не отримали чіткого сигналу від наших європартнерів»

Проблема російського тиску загострюється тим, що Україна не отримала сигналу від ЄС про покриття втрат у торгівлі з Росією. Про це заявив Юрій Бойко.

Ми не отримали чіткого сигналу від наших європартнерів про те, що ці втрати, яких ми зазнали за останні чотири місяці, буде компенсовано
Юрій Бойко
«Ми не отримали чіткого сигналу від наших європартнерів про те, що ці втрати, яких ми зазнали за останні чотири місяці, буде компенсовано. Країна собі цього дозволити не може», – констатував він. При цьому пан Бойко уточнив, що Київ очікував від Євросоюзу не гроші, а відкриття ринків для українських товарів.

«Від загального експорту товарів і послуг російський ринок складає лише 18 відсотків»

Зі свого боку, економіст, колишній віце-прем'єр України Володимир Лановий підкреслив у коментарі Радіо Свобода, що не варто перебільшувати значення Росії для української економіки. Він назвав неправдою твердження деяких нинішніх урядовців, що третина товарообігу України припадає саме на Росію. Адже на імпорт із сусідньою державою припадає майже 40 відсотків цього товарообігу. Тобто, Україна, купуючи там газ, нафтопродукти, руду тощо, є для Росії потрібним ринком. А для України Росія не має такого значення – від загального експорту товарів і послуг російський ринок складає лише 18 відсотків. Країни Азії є в цьому плані більш значимими, констатує фахівець. Також він назвав брехнею заяви, що втрати економіки України останніх місяців є наслідком переговорів з ЄС. Втрати почалися давно і заслуга в цьому належить не євроінтеграції, а діям чинної української влади, каже Володимир Лановий.

Це зробила саме ця влада, вона зруйнувала внутрішні економічні, фінансові механізми, які приводять до зростання ВВП
Володимир Лановий
«Падіння економіки України триває вже два роки, робочі місця скорочуються три роки, бізнесмени закривають свої справи, або ховаються в «тінь», або виїжджають за кордон уже три роки. Це зробила саме ця влада, вона зруйнувала внутрішні економічні, фінансові механізми, які приводять до зростання ВВП. Зруйнувала на користь деяких холдингів, корпорацій своїх олігархів», – зазначив Володимир Лановий.

«Скоріше за все – це аргументи залишення Януковича на президентській посаді 2015 року»

А політолог Олексій Толкачов усе-таки пропонує шукати в останніх проросійських заявах українського уряду не економічне підґрунтя, а політичне. Росія дійсно знайшла що протиставити українській євроінтеграції, але це не економічні, а політичні козирі, припускає Олексій Толкачов.

Мабуть, знайшли якийсь важіль, який безпосередньо зіграв на страхах Януковича, на його амбіціях, на його бажаннях стабілізувати свою президентську владу в Україні
Олексій Толкачов
«Скоріше за все – це аргументи залишення Віктора Януковича на президентській посаді 2015 року. Мабуть, знайшли якийсь важіль, який безпосередньо зіграв на страхах Януковича, на його амбіціях, на його бажаннях стабілізувати свою президентську владу в Україні», – припускає експерт.

Тим часом Віктор Янукович не робив (принаймні поки що) офіційних заяв про необхідність зупинити підготовку до укладання угоди про асоціацію з ЄС. І у графіку президента України залишається поїдка на вільнюський саміт, повідомив радник Януковича Андрій Гончарук.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG