Доступність посилання

ТОП новини

Чи здобула Росія геополітичну перемогу стосовно України?


Москва – Президент Росії Володимир Путін звинуватив європейські держави в тиску на Україну з метою схилити її до підписання договору про асоціацію з Євросоюзом. Про це російський керівник заявив у п’ятницю журналістам по завершенні російсько-турецької зустрічі на вищому рівні. «По суті, ми почули погрози з боку наших європейських партнерів щодо України, аж до сприяння проведенню масових акцій протесту. Ось це і є тиск, ось це і є шантаж. Чи піддасться Україна цьому тиску, буде зрозуміло у найближчі кілька днів», – сказав Путін. Тим часом рішення українського уряду зупинити роботу над угодою про асоціацію з ЄС викликало в Росії неоднозначну реакцію. А в соцмережах обговорюють програму партії «Наша Вітчизна», один із пунктів якої передбачає приєднання частини українських територій до Росії.

Про партію «Наша Вітчизна» нічого не чули навіть фахівці політологи. А почувши один із пунктів програми партії, професіонали оцінюють його навіть не як сепаратизм, а виключно, як «маячню». Пункт цей передбачає боротьбу за незалежність низки областей України і проведення референдуму з метою створення держави «Центральна Росія».

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що ця ініціатива не заслуговує ніякої уваги.

Переважна більшість, зокрема в електораті Партії регіонів, виступають, скоріше, за Європейський союз, ніж за будь-яку форму постійної кооперації з Митним союзом
Станіслав Бєлковський
«Такий сценарій на 120 відсотків є неймовірним. Я ніколи не чув про таку партію. Я вважаю, що це карликова структура, яка не заслуговує ні на яку увагу. Переважна більшість громадян України виступає за єдність та незалежність України. Більше того, переважна більшість, зокрема в електораті Партії регіонів, виступають, скоріше, за Європейський союз та євроінтеграцію, ніж за будь-яку форму постійної кооперації з Митним союзом», – наголошує Бєлковський.

Обговорення в соцмережах нікому не відомої партії відбувається на тлі скандалу із зупиненою роботою над угодою про асоціацію України з Євросоюзом. На думку заступника директора інституту країн СНД Володимира Жарихіна, цей крок українського уряду розумний, але запізнілий.

«Це розумний, але дуже серйозно запізнілий крок. Не тому, що Україні потрібно відмовлятися від асоціації з Євросоюзом, це її право. Але пропозиції з боку Євросоюзу ставлять Україну і в економічно дуже важке становище, і політично – я маю на увазі звільнення Тимошенко, яке є для українського керівництва неприйнятним».

Велика гра президента

Політолог Станіслав Бєлковський каже, що фактичну відмову України підписати у Вільнюсі угоду про асоціацію з Євросоюзом не можна назвати геополітичною перемогою Росії.

Янукович продовжує гру, щоб найдорожче продати себе і свій режим, і свій другий термін у 2015 році Європі
Станіслав Бєлковський
«Це не можна розцінювати як альянс Росії та України в межах будь-якого геополітичного або економічного проекту. Я вважаю, що Віктор Янукович продовжує гру, яка націлена на те, щоб найдорожче продати себе і свій режим, і свій другий термін у 2015 році Європі. Говорити про будь-яку геополітичну перемогу, успіх Росії не можна».

Тим часом російський президент Володимир Путін нагадав про пропозицію Віктора Януковича провести тристоронні переговори Росія-Україна-ЄС. За словами Путіна, це і стане лакмусовим папірцем справжніх намірів Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG