Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні


Рига – Вперше у Латвії в День вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні відбулася скорботна хода вулицями Риги із запаленням свічок у формі хреста біля пам’ятника Свободи у центрі Риги. Жителі Латвії, де у ці дні оголошена жалоба за загиблими внаслідок руйнування торговельного центру в Ризі, разом з українцям хвилиною мовчання вшанували жертв голодоморів в Україні і загиблих у Латвії.

У Старій Ризі, в церкві Скорботної Богоматері настоятель греко-католицької парафії у Ризі отець Роман Сапужак відслужив панахиду за померлими у роки голодоморів Україні.

Помолившись за душі невинно убієнних штучним голодом українців, представники української діаспори Латвії, дипломати посольства України із запаленими свічками рушили вулицями Старої Риги скорботною ходою до пам’ятника Свободи.

До цієї процесії, вшановуючи пам’ять загиблих у роки лихоліття голодоморів в Україні, приєднувалися й інші жителі Риги.

Лаймоніс Копс розповів Радіо Свобода, що вперше дізнався про Голодомор, перебуваючи на засланні у Сибіру, де разом з ним були українці.

«Одна розповідь мені сильно вразила, – зазначив Лаймоніс Копс. – Тільки за те, що чекісти знайшли в однієї української родини приховану картоплю, усю сім’ю вивезли до лісу й облили водою, а мороз був страшенний. Вижив лише один. Він мені це й розповів».

Хвилина мовчання біля символу Латвії – пам’ятника Свободи

Пам’ятник Свободи у Ризі – один із важливих символів для латвійців. Тут відбуваються офіційні заходи, покладання квітів у перебігу візитів глав іноземних держав.

Керівник Конгресу українців Латвії Микола Павлюк із вдячністю зазначив, що Ризька дума із розумінням поставилася до бажання місцевої української діаспори саме біля пам’ятника Свободи у Ризі провести акцію вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Єдність у скорботі

День вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні збігся в часі з триденною жалобою у Латвії за понад п’ятдесятьма загиблими внаслідок руйнування торговельного центру в Ризі.

Скорботно схиливши голови, хвилиною мовчання вшанували жертв голодоморів в Україні й загиблих цими днями у Латвії усі, хто був 23 листопада о 16:00 біля пам’ятника Свободи у Ризі.



Серед присутніх було багато молоді, зокрема учнів Ризької середньої української школи, акторів Українського народного театру Риги, студентів.

Студент факультету міжнародних економічних відносин Латвійського університету Віталій Варнаков каже, що прийшов до пам’ятника Свободи разом з іншими, бо вважає, що пам’ять про такі жахливі історичні події, як Голодомор в Україні, повинна зберігатися.

Збірка про Голодомор в Україні латиською мовою

У Латвії заходи, присвячені 80-м роковинам Голодомору в Україні розпочалися ще на початку жовтня виставкою Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

У переддень Дня вшанування жертв голодоморів в Україні в Музеї окупації Латвії відбулася презентація збірки «Голодомор в Україні 1932-33 років –геноцид проти українського народу» латиською мовою. Збірка, видана Конгресом українців Латвії, є спільною працею українців і латишів – перекладача Андріса Дрилиньша, редактора Володимира Іваницького, макетувальниці Уни Спекторе.

Андріс Дриліньш зазначив Радіо Свобода, що його мати українка і дещо він раніше чув про Голодомор, але інформації було досить мало. Тепер, перекладаючи цю збірку латиською мовою, він зрозумів, наскільки велика трагедія Голодомору і якою широкомасштабною була агресія, спрямована проти українського народу. Перекладач вважає, що збірка про Голодомор в Україні латиською мовою допоможе латвійцям більше дізнатися про цю трагічну сторінку в історії України.



Латвійці також мали можливість зустрітися з ініціатором встановлення першого пам’ятника в Україні жертвам Голодомору, директором Асоціації дослідників голодоморів в Україні Олександром Ушинським.

Він розповів, що ще у 1986-му жителі села Тарган, що на Київщині, таємно зробили пам’ятник односельцям, які не пережили голодні 30-ті. Саморобний сільський монумент став першим пам’ятником жертвам Голодомору на радянських теренах.

Латвійській громадськості був продемонстрований документальний фільм «Трагедія України – трагедія одного села», де на прикладі села Тарган показано, які страждання переніс український народ у часи лихоліття голодоморів.

13 березня 2008 року парламент Латвійської Республіки ухвалив декларацію, в якій Голодомор визнано свідомим геноцидом сталінського режиму проти українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG