Доступність посилання

ТОП новини

ЄС може послабити санкції проти Ірану в грудні


Лоран Фабіус
Лоран Фабіус
Євросоюз найімовірніше зніме деякі санкції стосовно Ірану наприкінці цього року в рамках домовленості з ядерного питання між Іраном і шістьма світовими державами. Про це повідомив міністр закордонних справ Франції.

Сьогодні в ефірі радіо Europe 1 Лоран Фабіус заявив, що міністри закордонних справ ЄС зберуться у найближчі тижні, щоб узгодити пропозицію для часткового зняття деяких санкцій.

Речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон припустив, що рішення послабити санкції може бути ухвалене в грудні або січні.

«Це станеться, як тільки рішення буде готове. Важливо, щоб обидві сторони реалізували цю угоду. Ми узгоджуватимемо терміни також з іранською стороною. Не знаю, коли саме рішення може бути ухвалене. Це може бути в грудні, а може – у січні. Все залежить від того, скільки часу триватиме процес ухвалення», – сказав Майкл Манн.

Вчора на міжнародних переговорах у Женеві досягли домовленості щодо ядерної програми Ірану. Як повідомила верховний представник ЄС Катрін Аштон, і Тегеран, і Захід домовилися про обопільні поступки.

Іран погодився зупинити на півроку експерименти в рамках своєї ядерної програми, побоювання щодо якої неодноразово висловлював Захід, – в обмін на послаблення санкцій.

Президент США Барак Обама, який високо оцінив досягнуті в Женеві домовленості, наголосив, що мова йде про суттєві обмеження ядерних розробок Тегерана, які попередять створення ядерної зброї.

Іранський президент Хасан Роугані також позитивно оцінив результати переговорів у Швейцарії і вкотре наголосив, що його країна ніколи не мала на меті створити ядерну зброю.

Втілення досягнутих у Женеві домовленостей координуватиме Міжнародна агенція з атомної енергії.
XS
SM
MD
LG