Доступність посилання

ТОП новини

ЄС підтримає часткове зняття санкцій з Ірану


Частину санкцій, накладених на Іран у зв’язку з його ядерною програмою, можуть зняти вже в грудні цього року. Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. Група міжнародних переговірників, відповідальних за досягнення домовленості, називають це першим кроком, що дозволяє уникнути воєнної ескалації конфлікту між Іраном та Ізраїлем. Планується, що угода про послаблення санкцій триватиме шість місяців. При цьому відкривається перспектива досягнення постійної домовленості.

Міністр внутрішніх справ Франції Лоран Фабіус заявив, що до кінця цього року Європейський союз може частково зняти з Ірану санкції в рамках домовленостей, досягнутих між Іраном та «шісткою» міжнародних переговорників – до цих країн належать Велика Британія, Китай, Франція, Німеччина, Росія та США

Виступаючи в понеділок на радіо Europe 1, Лоран Фабіус повідомив, що міністри закордонних справ ЄС зберуться разом у найближчі тижні, щоб підготувати пропозицію часткового зняття з Ірану окремих санкцій. Її повинні схвалити 28 країн-членів Євросоюзу.

«Ми проведемо зустріч Ради закордонних справ у найближчі кілька тижнів і у формі пропозиції від верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яку ми, звісно, підтримаємо, порушимо питання послаблення санкцій. Але це послаблення буде обмеженим, цільовим та таким, яке – в разі чого – можна буде скасувати», – зауважив посадовець.

У Брюсселі речник Аштон Майкл Манн повідомив журналістам, що заходів із послаблення санкцій можуть вжити або в грудні, або в січні.

«Це трапиться тоді, коли все буде підготовлене для цього. Важливо, щоб обидві сторони перемовин виконували досягнуті домовленості. Наразі я не можу вказати точного часу, коли ухвалять відповідні рішення. Це може трапитися в грудні або ж у січні. Це залежатиме від того, як багато часу займе процес юридичного оформлення рішень», – наголосив речник Аштон.

Опісля чотирьох днів перемовин у Женеві 24 листопада Іран погодився згорнути деякі з елементів ядерної програми в обмін на послаблення окремих санкцій.

Відповідно до досягнутих домовленостей, Іран зобов’язується нейтралізувати запаси урану, збагаченого на більш як 20%, і не збагачувати уран більш як на 5%. 20% вважаються рівнем збагачення, наближеним до того, який є необхідним для виробництва ядерної зброї. Іран також не встановлюватиме нових центрифуг на ядерних об’єктах. Ця угода укладається на шість місяців.

Водночас, сторони й далі намагатимуться укласти постійну угоду. Але навіть тимчасові домовленості дадуть змогу інспекторам ООН отримати доступ до ядерних об’єктів у Натанзі та Форду.

Зрозуміло також, що впродовж шести місяців проти Ірану не будуть запроваджувати жодних нових санкцій, якщо він виконуватиме умови угоди. Зняття санкцій вплине на функціонування нафтохімічної промисловості та виробництва цінних металів.

Країни, які входять до шістки міжнародних переговірників, привітали угоду як перший вирішальний крок, який відвернув загрозу воєнної ескалації.

Лоран Фабіус також зауважує, що Ізраїль не матиме підстав для нанесення превентивного удару по Ірану, оскільки «ніхто не зрозуміє такого вчинку на нинішній стадії».

Міжнародна спільнота підозрює, що іранська програма зі збагачення урану має на меті розробку атомної бомби. Тегеран це заперечує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG