Доступність посилання

ТОП новини

Як розпорядитися енергією Євромайдану? (Огляд преси)


Київ – Підпише Янукович угоду у Вільнюсі чи ні, вступить до Митного союзу чи ні, 100 тисяч людей завжди йому нагадають, що у цієї країни є господар, і це – народ, переконаний експерт газети «День». Однак, на думку політолога, опозиціонери не зовсім зрозуміли, що робити з енергією, яка вилилася на вулицю. Старі гасла, політична агітація, формування колон для походу на головні адміністративні будинки і як наслідок сутички із міліцією – які зовсім не доречні, якщо думати про асоціацію. Ось старий набір, який був запропонований протестувальникам. Експерт вважає, що нині не вистачає лідерів і гасел, які б об’єднали ці мітинги, за якими дійсно б пішли. У будь-якій опозиції, як і у владі, є яструби, які вимагають негайного штурму Кабміну чи адміністрації президента, а є голуби, які вимагають покрокового руху. Інша справа, як опозиція зуміє розібратися в своїх лідерах. Потрібна лідерська група. На даному етапі це навіть важливіше, ніж мобілізація 100 тисяч осіб. Це проблема компромісів і домовленостей. Про це наголошується в статті «Як розпорядитися енергією Євромайдану?».

Віктор Янукович досягнув свого. Він використав європейців у своїй великій грі з Москвою. Мета президента проста, стверджує експерт «Газети по-українськи», а саме: виграти час для подальшого збагачення та панування. Тепер він отримає ще й гроші від Росії, які ніколи б не мав без імітації зближення з Євросоюзом. Однак, на думку експерта, Янукович все ж втратить від такої поведінки, бо таких «кидків» не забувають. Президент досі не збагнув, що політика – це трохи більше за бізнес. Хоче продовжувати робити все, що робить нині – для цього потрібно було отримати додатковий ресурс, бо розкрадання держави не може тривати вічно. Януковичу, після підписання угоди про асоціацію, було б дедалі важче залишатися авторитарним лідером. Його це не влаштовує. Тому він розіграв фарс, щоб подражнити Путіна. Кремль дасть йому необхідне і не заважатиме «закручувати гайки». Бо Москві значно вигідніший авторитарний, ніж демократичний президент України, наголошує експерт.

У понад тридцяти містах України немає обраних громадою керівників. Шість обласних центрів, а також столиця живуть без мерів, сотні сіл – без сільських голів. Чому це так, розмірковують «Вечірні вісті» у матеріалі «Криза в головах, а не в кишенях».

Зупинення євроінтеграції спричинило у надмірно доларизованої України питання: чи впорається з викликом національна валюта, чи зуміє вона втриматися у коридорі, який визначила для неї влада? Експерти газети «Україна молода» відповідають однозначно: курс гривні не зміниться. Заголовок статті – «Вільна, як гривня».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG