Доступність посилання

ТОП новини

Міліція: «Не били, а застосовували заходи фізичного впливу»


Міліція: «Не били, а застосовували заходи фізичного впливу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00

Міліція: «Не били, а застосовували заходи фізичного впливу»

Гості «Вашої Свободи»: начальник управління масових заходів департаменту громадської безпеки МВС України Олег Матвєйцов.

Інна Кузнецова: У Києві вже майже тиждень триває Євромайдан. Триває він спокійно. Однак часом повідомляють про сутички з «Беркутом», про те, як міліціонери допомагають людям, у яких є напади якоїсь хвороби.

Для початку розмови фрагмент з недільного дня увечері під Кабміном:

«Міліція з народом! Міліція з народом! Міліція з народом!...

– Так приймали міліцію чи, вірніше, коли хотіли, щоб їх не чіпали, люди кричали саме так. Я була присутня при тому.

Однак я не знаю, що це було. Чи це були провокації, чи це було щось інше під Кабміном. Дуже багато співробітників, очевидно, спецпідрозділу «Беркут» були екіпійовані, вони були з протигазами, і там був застосований, як потім сказали, перечний газ.

Що це було? І як оцінюється, пане Матвєйцов, все те, що було тоді?

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Була провокація у неділю. У міліції достатньо і законних підстав, і спеціальних засобів, і техніки, щоб припинити будь-які протиправні дії. Керівництво дало доручення реагувати тільки на протиправні дії
– Ви в принципі вже трошки дали відповідь на питання, що це була провокація у неділю. І, завдяки керівництву уряду і МВС, у нас не відбувається таких погромів.

Хоча я Вам кажу, що у міліції достатньо і законних підстав, і спеціальних засобів, і техніки, щоб припинити будь-які протиправні дії. Але керівництво держави і міністерство дало таке доручення, що реагувати тільки на протиправні дії.

– Склалося враження (я просто була там присутня, і ми маємо відео саме з цього моменту Євромайдану), що це була провокація. Бо співробітники спецпідрозділу «Беркут» якраз пропускали цих людей, які це робили, поміж себе.

Є рішення Адміністративного суду Києва про заборону встановлення малих архітектурних форм, наметів у місцях проведення масових заходів
– Я Вам скажу так, що у нас є Конституція, є право громадян збиратися мирно, без зброї. Обмеження щодо такого права встановлюється судом. І добавлю, що у нас є рішення Адміністративного суду Києва про заборону встановлення малих архітектурних форм, наметів у місцях проведення масових заходів.

Що стосується присутності тих чи інших осіб під час подій біля Кабміну, то я скажу, що це такі ж громадяни, як і будь-хто з учасників як Євромайдану, так і у підтримку діючої влади. Тому казати, що це якийсь чи елемент, чи «тітушки», то такого однозначно казати не можна. У нас є громадянське суспільство, і кожен висловлює свою позицію.
Фотографії усміхнених міліціонерів (фотографії з особистих сторінок у Facebook)
Фотографії усміхнених міліціонерів (фотографії з особистих сторінок у Facebook)

– Ні, просто у журналістів виникла така підозра, що це могли бути люди, яких сплановано туди поставили, тому що їх міліція нібито і захищала.

– Міліція це не планувала. Міліція відповідає тільки за громадський порядок. Ці люди прийшли у підтримку діючої влади. І тому вони стояли перед міліціонерами. І Ви бачили, що у міліціонерів не було щитів. А те, що використовували протигази, то це вже було у зв’язку з тим, що були попередні спроби. І, по-перше, застосування газу відбувалося у першу чергу зі сторони мітингувальників.

– А як порівняти? Усі міліціонери чи співробітники спецпідрозділу «Беркут», які були біля Кабміну, були з протигазами. Ті, які були на Майдані Незалежності і на Європейській площі, – жодного протигазу не було.

– Ви ж розумієте, що ми дивимося на ситуацію, яка складається. І, виходячи з досвіду таких акцій, то на Майдані воно більш-менш мирно проходило. Але основний, як то кажуть, «накал страстей» відбувався саме біля Кабміну.

– Але газ застосовували і там, і там.

– На Майдані?

– Так.

– На Майдані – там десь, може, такі незначні. Але вже біля Кабміну це були радикальні фактично дії. До речі, за цими подіями, а також і за вчорашніми подіями, намагання штурму, у нас вже відкриті кримінальні провадження. Їх чотири. Три з них це за хуліганські дії і одне за опір працівникам міліції.

– А що це за люди? Можна говорити, проти кого ці кримінальні справи?

– Це по факту. Поки що по факту. Але вже особи встановлюються. Учора працівниками міліції за дорученням слідчих у встановленому законом порядку були доставлені до Печерського райуправління ряд осіб, частина з яких після опитування була відпущена, а двох було затримано у порядку КПК.

– Це саме ті особи, яких затримали на проспекті Перемоги? Чи ні?

– І на проспекті, і на Грушевського, і біля метро. У нас є відеозаписи. І по цих відеозаписах встановлювали цих осіб.

– Ми учора розмовляли з одним із тих, кого було затримано. При чому його було затримано на проспекті Перемоги. Їх було семеро. Вони їхали у невеличкому автобусі. Його звати Андрій Слюз. Ось що він сказав:

У калюжах, як гарматне м’ясо, нас повишвирлювали і почали копати. «Беркутівці», які не приймали участь у побитті, стали колом, щоб люди не бачили, як «працюють» працівники міліції. «Бандьори», тепер ми вам дамо «Слава Україні!»
Андрій Слюз
Андрій Слюз: Ми зібралися о 12-й годині їхати додому на зміну. Їхали по дорозі і зупинились на проспекті Перемоги. Три автобуси «Беркуту» перекрили нам дорогу, і за 30 секунд всіх сімох чоловік, які були в машині, викинули на двір головою до асфальту і почали масове побиття. У калюжах, як гарматне м’ясо, нас повишвирлювали і почали копати. Та кількість «беркутівців», які не приймали участь у побитті, стали колом, щоб люди не бачили, як «працюють» працівники міліції.

Потім вони нас запхали у той свій автозак, посадили і там сказали: ну що, «бандьори», тепер ми вам дамо «Слава Україні!». Кажуть: все, веземо у ліс і зараз там вас будемо вбивати. Возили нас годину.

У кінцевому результаті завезли нас у Печерський райвідділок міліції. Прийшов працівник Печерського райвідділу. Я почав з’ясовувати причину: чого нас викрали, на яких підставах вони нас затримали? Те, що я проявив таку активність, мене цей працівник Печерського райвідділу міліції попросив вийти у коридор. На що я відмовився. Прізвище його Столяр.

І два «беркутівці» чи три (я вже не пам’ятаю) витягнули мене у коридор і при цьому майорі «популярно» мені «пояснили» за допомогою палиці і кулаків мої права і законні мої вимоги. Затягнули мене самого першого у кабінет, де було двоє слідчих. «Беркутівці», які мене туди волокли, наказали мені опустити голову вниз, щоб я не бачив їхніх облич, і «на доріжку» ще мені по спині, по голові надавали.

І одна фраза, яка від них прозвучала: «О, «бандьори», дамо ми вам тепер «Слава Україні!». А друга фраза, яка в автозаку звучала, що ми за вас вже чотири дні не спимо і додому не можемо попасти.

Вони у нас забрали верхній одяг, вони у нас забрали телефони, все забрали. Мені вдалося дивом один телефон сховати. І це нас врятувало. Напевне, того я зараз з вами і говорю.

Викликали ми швидку у райвідділ. Швидка приїхала. Нашого товариша одного, якого дуже сильно побили, на місці не могли надати допомогу, бо травми були якісь серйозні, і повезли його у державну лікарню. У державній лікарні після приїзду туди працівників міліції, відмовилися робити рентгенівські знімки. Приїхали народні депутати і повезли його у приватну клініку.

Принаймні, мене бив тільки сержант, рядові, офіцер цього собі не дозволяли. Самого старшого, кого я там в принципі бачив, то це був прапорщик. Хто там, чи ними хтось керував (капітани, майори?), тяжко сказати. Голови донизу – ми нічого не бачили. Але сам факт, що били і у райвідділі перед представниками даного райвідділу, то це факт, який вони зараз заперечують, як то кажуть, що не було такого. Але ж це було.

Ми ж не винні у тому, що хлопців чотири дні додому не пускають. Мені здається, що кожен громадянин має право на висловлення своєї позиції і своєї думки. А їхню агресію на своїх ребрах відчувати ніхто не спішить.

– Отака ситуація. Я не знаю, чи це були саме ці хлопці, які коїли правопорушення біля Кабміну, чи що там було, але те, що він розказує, підтверджується чим? Тим, що вони побиті, у них є ці побої, вони виглядають, як побиті. І вони були у міліції, тобто їх забрали ж з міліції.

Можете розказати всю цю картину, з точки зору міліції?

Нічого у нашому житті просто так не буває
– Він зі своєї точки зору так розказав дуже складно. Але насправді вони чинили спротив працівникам міліції. Тобто нічого у нашому житті просто так не буває. Вони чинили спротив, і працівники міліції, відповідно до закону про міліцію, могли застосовувати заходи фізичного впливу та спеціальні засоби: і наручники, і гумові кийки і таке інше. Тому у нас…

Якщо у нього є якісь претензії, то нехай їх доводить у встановленому порядку. У нас нагляд за законністю здійснюють органи прокуратури. Нехай звертається, буде проводитися тоді розслідування і вже прийматися рішення.
Сутички біля Кабінету міністрів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

– Ви кажете, що вони чинили спротив при затриманні. Я не думаю, що вони вже чинили спротив у самому Печерському відділенні.

Вони знахабнілі хлопці молоді. Не розуміють, як себе поводити, у них ще такі максималістські погляди
– Дивлячись на те, що відбувається, то я не погоджуся з Вами, що вони трошки знахабнілі хлопці молоді. Вони ще, може, не розуміють, як себе поводити, у них ще такі максималістські погляди. Тому я сумніваюся у їх словах. Можливо, так…

Лексика – за цю лексику я не відповідаю, тому що це емоції, можливо, працівників міліції. Але просто так нічого не відбувається у нашому житті.

– Якщо ці хлопці повинні понести відповідальність, чи понесуть відповідальність представники міліції? Зрозуміло, що сержанти теж працюють за невелику зарплату, у них важка робота. Це, можливо, кадрові проблеми міліції? Що це, теж пов’язано з малою зарплатою?

– Я не буду відповідати на ці кадрові питання. Там є і соціальні всі. Я Вам скажу, що працівник міліції – це теж громадянин України. Правильно?

– Так, звичайно.

Яке суспільство, така і міліція
– І звинувачувати міліцію, що вона така погана, а ці учасники такі хороші, то це неможливо. Тому що яке суспільство, така і міліція.

Я Вам скажу так, що якщо не було протиправних дій, то і не було б і відповідного реагування міліції. Якщо поводяться громадяни спокійно, мирно, міліція просто стоїть поруч і споглядає за цим. Якщо вже йдуть протиправні дії, тоді міліція вже втручається.

– Те, що пишуть нам у мережі «Фейсбук» люди. Дімон Картішкін пише: «Вони – нормальні хлопці роблять свою справу, натовп їх частіше провокує. І мені дуже шкода».

Наталія Пеленга пише: «Влада – це представники народу. Якщо влада не здатна приймати рішення, яких прагнуть люди, ми зробимо це за неї. І не потрібно порівнювати продажних до тих, хто хоче висловити свою думку».

Вікторія Бондаренко пише, що «Майдан – це не громадянська війна, тому давайте жити дружно з міліцією. Оскільки Майдан не завершується, а життя продовжується».

– Дуже гарні слова.

– І, дійсно, подекуди міліція поводилася дуже достойно. Мені самій доводилося спілкуватися зі скількома міліціонерами. Щоправда, я запитувала у них: як ви думаєте, скільки тисяч людей зібралося на Майдані? Те, що сказали мені ці міліціонери, дуже сильно різнилося з офіційним повідомленням того, про що повідомило МВС. Повірте.

– Я теж почув нещодавно, по-моєму, позавчора по «5 каналу», теж дали цифру таку: від 100 до 200 тисяч. Тобто десь 100 тисяч – це зовсім непомітно.

Дійсно, що організатори повинні показати масовість. Так? А ми намагаємося більш реально. Не у бік менше…

– Ні, так міліціонери мені сказали якраз набагато більше. Це було ввечері. Я їм кажу: як вам здається, скажіть, будь ласка, скільки зараз тут людей? Це був вечір, вже після акції біля Кабміну. Я собі бачу, може, чоловік 500. А він мені каже: я точно не знаю, але 5 тисяч є. Так що.

Ви ж розумієте, дістається простому учаснику, а не політику
– Я, користуючись нагодою, теж хотів би звернутися до учасників цих мирних зібрань з вимогою і пропозицією щодо підтримання громадського порядку, не реагувати на пропозиції цих лідерів щодо штурму чи щось таке, не реагувати на ці провокації. Тому що, як правило, Ви ж розумієте, дістається простому учаснику, а не тому політику, який закликає до таких дій.
«Євромайданівці» під Кабміном
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач (переклад): Кого ви слухаєте? Цього брехуна найсправжнісінького! Я бачив, як вони били цих хлопців прямо у колі. Так що, нехай він не бреше!

– Пане слухач, я теж там була. Я так само бачила, як били. Це правда, що було, що били. Ми говоримо про всі випадки. І про те, як били, і про те, як захищали.

Не били, а застосовували заходи фізичного впливу, спеціальні засоби
– Мабуть, у цього чоловіка своя правда. Але я кажу, що не били, а застосовували заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, відповідно до закону про міліцію.

– Зараз недалеко від Києва зупинили автобус з 50 людьми. Там їдуть молоді активісти зі Львова. Вони три дні не могли виїхати звідти, тому що там перевізники блокують виїзд. Тобто обласна адміністрація забороняє перевізникам вивозити людей, дозволяти виїздити. При цьому приватні перевізники сказали, що вони так само захищають свої права на угоду про асоціацію і хочуть до Європи. І через те вони порушать приписи адміністрації і будуть їхати.

І от, частково їх місцями зупиняють, забирають паспорти технічні, документи на транспорт, знімають номери. Як все це можна пояснити?

Все це робиться на законних підставах. Вказівок щодо недопущення виїзду громадян немає
– Можливо, такі випадки є. Але все це робиться на законних підставах. Просто так без якихось письмових чи щось таке вказівок щодо недопущення виїзду громадян немає, не існує. А це робиться в рамках закону. Якщо транспортний засіб не відповідає встановленим вимогам безпеки, то має право працівник міліції і, як то кажуть, цей транспортний засіб і зняти номери, і поставити на штрафний майданчик. Я не сумніваюся у тому, що ці транспортні засоби саме мали недоліки і в технічному обладнанні.

– Транспортний засіб, який виїхав зі Львова і вже близько години тому мав під’їхати до Києва, його було зупинено у Сосновому борі, здається.

Наша колега спілкувалася з Андрієм Приймаченком, львів’янином, який їде у цьому автобусі. Зараз дамо можливість Вам почути.

Андрій Приймаченко: Їдемо зі Львова на Київ підтримати друзів, товаришів, які є на Майдані. Ми вчора ввечері зібралися групою, і йшли на автобус. Коли ми дійшли до автобуса, побачили, що у нашого водія забрали права даівці і зачинилися у своїй машині, не виходили. Коли прибула допомога з «Дорожнього контролю» і юристи, то права нам повернули.

Але потім на виїзді зі Львова даівці нас знову зупинили. Ті ж самі даівці, що нас не випускали нас зі Львова. Відволікши увагу водія, зірвали наші номери з автобуса задні, і номери зникли у невідомому напрямку. Після того активістами було перекрито дорогу. Рух було перекрито впродовж двох годин. Гамаліївка – називався населений пункт, біля якого нас зупинили.

І наразі на в’їзді у Київ нас знову даівці зупинили біля зупинки «Сосновий бір». Стоїмо, і знову вони щось перевіряють.

– Отаке!

– Я, як то кажуть, не готовий по цьому конкретно відповісти. Але скажу, що якщо є такі претензії до працівників міліції, то треба цьому молодому чоловіку звернутися у встановленому порядку до міліції чи до прокуратури, на кого він там буде скаржитися.

А що стосується, він казав, що на дві години перекривав рух транспорту – ну це, як то кажуть, порушив права інших громадян, фактично обмеживши рух транспорту, інших людей.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: Я, по-перше, хотів би привітати всю Україну з цими подіями, а Радіо Свобода подякувати від всіх нас – фактично це єдиний у нас зараз такий доступ до інформації!

І питання таке до вашого гостя. Як він думає про такий термін, як «честь офіцера»? Мені вже за сорок. Я вчора теж був, бачив на власні очі, як вчора ці хлопці у шоломах хотіли відбити цей нещасний бус, як дійсно просто кийками попереду молодики молотили всіх.

– По-перше, учасники акції вчинили протиправні дії. Я думаю, що буде відповідне реагування. І я бачив особисто теж на відео, як ця дівчина, по-моєму, Чорновіл її прізвище, скакала там, била скло. Яке право взагалі люди мали пошкоджувати чуже майно, кому воно не належало? Це однозначно протиправні дії.

І коли працівники міліції просили припинити протиправні дії, народ не реагував. І тому було прийняте рішення ввести туди «Беркут». Лише після того, як вже вчинялися протиправні дії щодо осіб, які там перебували, у цьому...
Сутичка навколо мікроавтобуса на Європейській площі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

– Я точно не знаю, чи це питання до Вас, чи ні. Наскільки цей підрозділ СБУ мав право стояти там?

– Мав право! Люди вчиняли протиправні дії фактично.

– Ні-ні. Вони ж вчиняли протиправні дії, бо вони відчули, що там «прослушка».

– Вони не реагували на законні вимоги працівників міліції розійтися і припинити шматування цього автобуса. Люди не реагували. Тому на законних підставах працівники застосовували і спеціальні засоби, наскільки я зрозумів, і сльозогінний газ.

– Моє запитання трошки в іншому. Наскільки підрозділ СБУ мав право ставити цей автобус і порушувати можливість спілкуватися?

– А чому він не мав права? Чому не мав права? Чому там люди мають право бути, а працівники СБУ спостерігати за перебігом подій… Вони що, когось затримували чи документували?

– Вони проводили там якісь засоби технічні з тим, щоб не можна було зв’язком користуватися?

– Мабуть, є і законні підстави. Правильно? На нас покладається, на правоохоронні органи, забезпечення правопорядку, недопущення правопорушень і злочинів.

– Попрошу вас прокоментувати ситуацію в Одесі. Учора невідомі особи ліквідовували наметове містечко прихильників євроінтеграції. Перед тим, як повідомляє dumskaya.net, одеський Євромайдан оточили понад 100 міліціонерів, здебільшого офіцерів, і судовий виконавець зачитав рішення суду.

Тобто це місцева влада забороняє, і через те міліція опиняється у ролі виконавців, так?

– Я Вам порядок. Рішення суду є, є державна виконавча служба, яка виконує це рішення, тобто оголошує безпосередньо, до кого це рішення стосується, а працівники міліції забезпечують громадський порядок.

Під час оголошення працівником державної виконавчої служби рішення суду про прибирання наметів учасники не реагували. Працівники комунальної служби намагалися прибрати ці намети, але учасники, почалася якась там штовханина, тому і втрутилися працівники міліції і вже розвели учасників. Затримано трьох найбільш активних громадян, яких було доставлено до міліції і складено протоколи за непокору злісну.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: Мене дивує, що якось повз увагу пройшов один момент. Працівники міліції кричать на українців «Бендери!». Це у них матюкливе слово. Так що це за працівники? Це… російські, Путіним прислані, чи це українці?

– Про який випадок Ви говорите?

Слухач: Це, що розказує на Перемозі. Я не був. Я вперше чую.

– Вам же пояснили про те, що емоції є у всіх. Наскільки я зрозуміла.

– Так-так.

– Акції, очевидно, будуть продовжуватися. Сьогодні вийшли студенти. Студенти багатьох вузів говорять про те, що вони виходять на страйк. Міносвіти і науки стверджує, що непотрібно піддаватися на провокації. Але студенти виходять. Це молоді люди. І, очевидно, їм потрібно дати якісь рекомендації. Хтіли б від Вас почути?

Треба толерантно ставитися. Ми будемо також відноситися до громадян
– Однозначно. Я звертаюся, також користуючись нагодою, зокрема до студентів. Сам теж був колись студентом. Трошки ще такі максималістські всі замашки. І просто поводитися спокійно, мирно, тому що ми всі, громадяни, повинні поважати один одного. Працівник міліції теж на службі. І треба трошки якось більш толерантно ставитися. І ми будемо також однозначно ставитися до громадян.

І я нагадую також, що у нас є, ніхто не відміняв, Кримінальний кодекс і Адміністративний кодекс. Тобто будь-які протиправні дії – є відповідна кваліфікація. Буде реагування відповідне.

– А скільки порушень було здійснено на цей момент і скільки розпочато кримінальних справ?

– Кримінальних проваджень у нас по Києву чотири відкрито. І учора теж одне кримінальне провадження відкрите у Львові. Студенти проходили біля обласної адміністрації державної і розбили вікно на першому поверсі.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG