Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Шотландії оприлюднив проект незалежності від Британії


Алекс Салмонд представляє план незалежної Шотландії, Глазго, 26 листопада 2013 року
Алекс Салмонд представляє план незалежної Шотландії, Глазго, 26 листопада 2013 року
У Шотландії, що є нині регіоном Великої Британії з широкою автономією, її перший міністр (голова регіонального уряду) Алекс Салмонд оприлюднив сьогодні проект урядової програми, яка має на меті переконати шотландців проголосувати на референдумі у вересні наступного року за припинення союзу з Англією, що триває 306 років.

Пропозиції шотландського уряду обіцяють «революцію» в соціальній політиці, викладають детальні плани валютної й податкової політики чи соціального забезпечення в Шотландії як незалежній країні. Економічну політику уряд обіцяє пристосувати до потреб шотландських підприємців і промисловців.

За словами Салмонда, незалежна Шотландія збереже британський фунт, залишить британського монарха головою держави і далі лишиться в Європейському союзі, але матиме власні збройні сили і окрему податкову систему.

Шотландія має провести референдум про незалежність 18 вересня наступного року. За опитуваннями, нині, за 10 місяців до голосування, значне число з 5 мільйонів шотландців не мають твердої думки щодо цього. Критики запевняють, що з економічного погляду незалежній Шотландії вестиметься гірше, ніж у складі нинішнього Об’єднаного Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.

Історично Шотландія тривалий час існувала як незалежна держава. Королівство Шотландії припинило існування 1707 року за результатами укладеного попереднього року союзного договору з Королівством Англії, яким було створене тодішнє Королівство Великої Британії. У складі британської держави Шотландія нині має значні автономні повноваження; зокрема, в союзі з Англією вона зберегла цілком окрему систему права й судочинства, а 1999 року були відновлені її парламент і уряд.
XS
SM
MD
LG