Доступність посилання

ТОП новини

Суд не зупинив дію рішення уряду щодо євроінтеграції, але взяв справу до розгляду


Окружний адміністративний суд Києва взяв до розгляду позов Європейської партії України про визнання недійсним урядового розпорядження про припинення підготовки до підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Як випливає з фотокопії рішення суду, розміщеної на сайті Європейської партії, засідання у справі відбудеться 10 грудня о 13:30.

У своєму позові Європейська партія вимагає визнати незаконним і нечинним розпорядження Кабміну від 21 листопада. На думку заявника, цей документ суперечить низці законів України і порушує права громадян.

Водночас суд відмовився зупинити дію розпорядження уряду, за клопотанням позивача.

«Як вбачається зі змісту оскаржуваного розпорядження, воно не регулює питання підписання угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом, а визначає рішення позивача про призупинення дії іншого розпорядження Кабінету міністрів України. Однак п.1 ст.3 Закону України «Про міжнародні договори» передбачено, що міжнародні договори України укладаються президентом України або за його дорученням – від імені України. При цьому в ст.5 вищевказаного Закону визначено, що рішення про проведення переговорів і про підписання міжнародних договорів приймаються щодо міжнародних договорів, які укладаються від імені України, – президентом України», – мовиться в ухвалі суду.

Уряд України розпорядився зупинити процес підготовки до укладення угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом на засіданні 21 листопада. Пізніше в Кабміні пояснили, що таке рішення пов’язане з проблемами в економіці України і необхідністю поліпшити відносини з Росією.

Це рішення уряду викликало масові протести з вимогою євроінтеграції в Україні.
XS
SM
MD
LG