Доступність посилання

ТОП новини

Молодь Львова масово вийшла на Євромайдан


Львів – Близько 30 тисяч студентів у вівторок прийшли на львівський Євромайдан, вимагаючи від президента підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Молодь оголосила безстроковий страйк і від ранку не залишає площі перед пам’ятником Кобзареві. Студентський страйковий комітет не допускає на свій Майдан політиків і не дозволяє приходити з партійною символікою.

Багато студентів пішли не на заняття, а одразу на Майдан, скандуючи «Україна в ЄС». В Українському католицькому університеті заняття взагалі скасували до кінця тижня, щоб дати можливість молодим людям висловити свій протест. Така ж позиція і ректорату університету імені Івана Франка.

Студенти інших вишів розповіли Радіо Свобода, що відпросились у викладачів, щоб страйкувати (бо в іншому випадку їхня відсутність трактуватиметься як прогул). Лише учням трьох професійно-технічних училищ було заборонено йти на Майдан.

Водночас виконувач обов’язків ректора університету імені Франка Іван Вакарчук зауважив, що ректори і проректори підписали спільну заяву, що вони не погрожуватимуть студентам звільненнями і не заборонятимуть протестувати.

«Вони підписали звернення на підтримку, якщо щось проходить не те, то вже на совісті викладача, прикро, що так є», – Іван Вакарчук.

Депутати – «Молодці», але ні політичній агітації

Депутати Львівської облради також пообіцяли студентам свою підтримку. Обранці на Майдані зачитали ухвалене ними звернення з вимогою до президента підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом, відправити у відставку уряд Азарова і попросили ЄС ратифікувати угоду з Україною. За таке звернення проголосувала більшість депутатського корпусу, а провладні фракції, зокрема Партії регіонів, проігнорували сесію.

Депутатське рішення студенти зустріли вигуками «Молодці!», але нагадали політикам, що партійної символіки на Майдані не буде, як і не звучатимуть політичні гасла і агітація.

«Відсутність політичної символіки тут, насправді консолідує суспільство, тому що не поділяє людей на партії, політичні уподобання, а гуртує навколо спільної національної ідеї, а тому є прохання до політиків зняти символіку на київському Майдані», – наголосив голова Студентського братства Львівщини Борис Пошивак.

Студенти створили власну охорону, яка встановлена біля сцени, щоб унеможливити провокації, як з боку влади, так і політичних партій. Постійно молодь попереджають, щоб не піддавалась на провокації. Студентам видали спеціальні пам’ятки. «Дуже важливо, щоб вони дружньо тримались і не піддавались на провокації», – зауважив Іван Вакарчук.
Львівські студенти страйкують за ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Львів’яни допомагають

Молодь постійно чергує на Євромайдані. До пізнього вечора виступають львівські виконавці. У наметі, де розташовується штаб, життя вирує. Сюди постійно приходять львів’яни – приносять продукти і теплий одяг, залишають номери телефонів, щоб звертались по допомогу, і роблять пожертви. За ці гроші і за підтримки місцевих меценатів щодня до Києва відправляють близько трьох тисяч людей. У столиці створено львівський штаб.

У студентському координаційному штабі розповідають про випадки, коли працівники ДАІ зупиняють автобуси. Однак начальник УМВС у Львівській області Олександр Рудяк пояснив, що автобус зі студентами, для прикладу, вночі, зупинили через те, що не були належно оформлені документи. У приватного перевізника має бути ліцензія, а якщо людина приватно везе людей, то повинна мати список осіб, що їхатимуть в автобусі.

Керівник консалтингового агентства «Інновації України» Олександр Антонюк називає великим позитивом те, що студенти піднялись. Але лише частково, каже він, їм вдалося відмежуватись від політиків.

«Локально вони майданчик ще зберігають, але в цілому ідея Євромайдану стала черговим інструментом для політиків – як від влади, так і опозиції. Опозиція бореться не стільки за євроінтеграційний курс, як за те, хто найбільший революціонер. Це гра на електоральному полі. Оскільки між ними немає вже сьогодні злагодженості, то влада може відтягнути підписання угоди і вона буде підписана, але переможцем буде не опозиція і навіть не студентський рух. Студентський рух став заручником великих політичних ігор», – вважає експерт.

Однак студенти налаштовані протестувати і домагатись від влади підписання угоди про асоціацію з ЄС. Страйк триватиме і в наступні два дні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG