Доступність посилання

ТОП новини

«Дорогі» українські держструктури: утримувати не можна скоротити?


Київ – Майже 427,5 мільйонів бюджетних гривень КМДА та Київрада витратили на свої потреби за 9 місяців поточного року. А це – майже 70 відсотків від запланованих у 2013 році асигнувань цих установ. Між тим експерти наголошують, що ці кошти, як і решта фінансів, передбачених на утримання держустанов в Україні, використовуються нераціонально та часто не за призначенням. Утім, представники влади пояснюють це тим, що товари і послуги мають бути «представницького рівня».

По 15 мільярдів гривень на Міноборони та МВС, понад 9 мільярдів – на потреби МОЗ, майже 4,5 мільярди – на судову амністію і ще по понад 3 – на утримання СБУ і Генпрокуратури. Так, згідно з цьогорічним бюджетом, виглядає перелік найдорожчих для кишень українців держустанов.

Серед них також парламент з адміністрацією президента та Кабмін. На їхні потреби у 2013 році державою передбачено 2,4 мільярда гривень (у розмірі 876, 302 та 274 мільйонів гривень відповідно).

Між тим про ефективність подібного фінансування нині годі й говорити, наголошує Юрій Ніколов – співзасновник сайту «Наші гроші», що спеціалізується на темі держзакупівель. За його словами, в теперішніх умовах усі кошти, які держава витрачає на утримання чиновників, лише призводять до розвитку корупції. При цьому експерт зазначає, що скоротити подібні витрати можна лише за умови скорочення штату держустанов. Утім, як показав нещодавній досвід, наразі це є неможливим.

Янукович оголошував адміністративну реформу. Але кількість чиновників навіть збільшилась
Юрій Ніколов
«Віктор Янукович оголошував адміністративну реформу, яка була націлена на скорочення органів влади (їх кількості) і бюрократичного апарату. Але за результатами цієї реформи кількість органів влади не зменшилась, а кількість чиновників навіть збільшилась. А додаткові чиновники потребують додаткових офісних приміщень. Маємо приклад, що два вищі суди вирішили збудувати собі офіс ціною у мільярд гривень. Його утримання буде коштувати Україні, мабуть, як стадіон «Олімпійський», – каже експерт.

Для іноземних гостей картоплю в мундирах не подаси – Олійник

За словами Ніколова, такі витрати часто можуть відповідати обсягам коштів, які виділяються на благоустрій цілих районних чи навіть обласних центрів. При цьому, контролювати їх стає дедалі важче через офіційне виведення чималої кількості держзакупівель у тінь. Відтак депутатам, як і раніше, можуть замовляти малину за ціною 670 гривень за кілограм, а для президента орендувати елітний гвинтокрил за понад 7 мільйонів гривень на рік і про це ніхто не дізнається.

Тим часом регіонал Володимир Олійник наголошує, що у питаннях задоволення потреб держструктур часто першорядною є якість послуг, через що ціна на них може дивувати звичайних громадян.

«Якщо ця малина коштує певний час таку ціну, то нічого не зробиш. Це представницькі видатки по прийому іноземних гостей, і, вибачте, там картоплю в мундирах не подаси. Щодо питання гелікоптера, то всі добре знають, що не всі літальні апарати мають однаковий рівень безпеки. Це ж іде питання про главу держави», – каже Олійник.

Величезні витрати ідуть на охорону Київради – Соболєв

Утім, дорогий для України не лише президент, але і столична владна верхівка. Зокрема, на утримання Київдержадмінстрації у цьогорічному бюджеті закладено близько 579 мільйонів гривень, а на Київраду – майже 41 мільйон.

Колишній журналіст, а нині громадський активіст Єгор Соболєв наголошує, що про економність і дбайливість у використанні цих коштів із кишень платників податків навіть на місцевому рівні думати годі.

За справжнього місцевого самоврядування депутатів не треба охороняти від їхніх виборців
Єгор Соболєв
«Величезні витрати ідуть на охорону Київради. Гроші, які вони витрачають на людей із пістолетами, які мають право відстрілюватися від їх… і заарештовувати їх, це точно нерозумна, нічим не обґрунтована витрата. За справжнього місцевого самоврядування депутатів не треба охороняти від їхніх виборців, яких вони мають обслуговувати», – говорить Соболєв.

Тим часом Володимир Олійник не виключає, що під час ухвалення бюджету на наступний рік видатки на утримання держустанов все ж таки дещо скоротять − відповідно до «фінансової ситуації, яка нині складається у державі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG