Доступність посилання

ТОП новини

За ідею, а не за «месію»


Євромайдан у Києві приємно вражає – символіка України і ЄС й прибирані прапори-символіка політсил, що так прагнуть примазатися до акції і нажити на ній свій парткапітал. Навіть якщо Віктор Федорович усе-таки розчиниться у братських обіймах деполітизатора теми європейської інтеграції України (хоча не факт, це ще Вільнюс покаже), то такий майданний досвід є неабияким.

Усе ж сталося те, в що мало вірилося якихось півроку-рік тому: українці навчилися справді масово підтримувати на площах певну ідею, а не чергового «політ-месію». І цей досвід може бути миттєво застосований (завдяки соцмережам) після чергового можливого бєспрєдєлу влади (невже за нею «заіржавіє»?)

Песимістичне гугніння про те, що ніяких Майданів в Україні більше не буде, не справдилося. Можуть бути, і на них можуть вийти не за певного словоблуда-«рятівника нації», не за тарифом у півсотні гривень за кілька годин, не за гречку, а саме за ідею. Тільки б не розплескати цю євромайданну енергію і, звісно, уникати провокацій – відстоювати ідею (сьогодні – євроінтеграція, завтра, можливо, чесні вибори…) згуртовано, наполегливо, але мирно.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG