Доступність посилання

ТОП новини

ЄС сподівається, що Янукович в останню мить підпише угоду про асоціацію


Брюссель – У Європейському союзі із занепокоєнням сприйняли звістку про оголошення голодування Юлією Тимошенко. Там лунають і заклики до українського уряду утримуватися від застосування сили щодо учасників Євромайдану. Тим часом представники співдружності все ще не втрачають надії на те, що український президент може в останню мить зважиться на підписання угоди про асоціацію із ЄС.

Європейська комісія повідомила, що із занепокоєнням сприйняла звістку про оголошення голодування екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

«Щодо власне справи пані Тимошенко та голодування, яке вона оголосила, я можу тільки заявити, що Єврокомісія із занепокоєнням взяла до уваги цей факт. Загалом, наша позиція щодо України є дуже чіткою: зроблена нами пропозиція залишається чинною, і ми будемо продовжувати взаємодіяти із Україною у майбутньому», – каже Мая Коціянчич, речниця голови європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон.

Водночас щодо справи Юлії Тимошенко Мая Коціянчич зауважує, що позиція ЄС у цьому питанні теж не змінилася. «Ми закликаємо українську владу владнати проблему вибіркового судочинства, включно з невирішеною справою Юлії Тимошенко», – заявляє вона.

«Втім, з огляду на те, що заключний звіт щодо виконання Україною критеріїв для підписання угоди про асоціацію ще не готовий, Єврокомісія не має змоги вносити до своєї позиції якихось коректив, – пояснила Мая Коціянчич.

Щодо політики Росії та складнощів, які протягом останніх місяців через неї виникають в регіоні «Східного партнерства», речник голови Єврокомісії Олів’є Байї зазначив: «Міцніші відносини між Європейським союзом та його партнерами на східних кордонах не мають будуватися на шкоду іншим регіональним об’єднанням, таким, як Росія. Це «Східне партнерство», яке ми хочемо розвивати з шістьма державами, повинно здійснюватися на принципі взаємовигідності для всього регіону».

А голова комітету закордонних справ при Європарламенті Ельмар Брок та доповідач із питань України євродепутат Яцек Саріуш-Вольський закликали українську владу утриматися від застосування сили проти учасників Євромайдану.

Серед учасників зустрічей 28–29 листопада у Вільнюсі з боку України значиться президент Янукович

Європейські установи оприлюднили офіційну інформацію щодо саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Серед учасників зустрічей на високому рівні 28–29 листопада, зокрема, з боку України значиться президент Віктор Янукович. Як кажуть європейські дипломатичні джерела, ЄС на саміті вимагатиме від українського лідера особистих пояснень змінам, що сталися в політиці його уряду останнім часом.

Зі свого боку, голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, який разом із президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Литви Далею Ґрібаускайте прийматиме лідерів держав «Східного партнерства», при цьому зазначає: «Наша мета полягає у спільній роботі з нашими партнерами в регіоні, щоб крок за кроком побудувати демократичне, стабільне, процвітаюче сусідство, основане на верховенстві закону. Вільнюс стане віхою, яка означатиме завершення першого десятиліття Європейської політики сусідства та чотирьох років із часу започаткування «Східного партнерства» у Празі в 2009 році. Ми продовжуємо працювати над амбіційними угодами про асоціацію та поглиблені та всеосяжні ЗВТ із нашими партнерами, які відповідають критеріям, а також над кроками до полегшення та лібералізації руху між ЄС та країнами регіону».

Тим часом представники ЄС наразі опрацювали фінальну декларацію, яку у п’ятницю має ухвалити Вільнюський саміт «Східного партнерства». Як свідчить текст цього документа, отриманий Радіо Свобода, в оновленій версії Євросоюз хоч і у дужках, але залишає згадку про можливе підписання угоди про асоціацію з Україною, зберігаючи надію, що президент Янукович ще може зважитися на підписання асоціації із ЄС.

Це речення (у дужках), як і в попередній версії, сформульоване так: «Сьогодні була підписана угода про асоціацію між ЄС і Україною, включно з зоною поглибленої і всеохопної вільної торгівлі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG