Доступність посилання

ТОП новини

Путін використовує «політичне карате», щоб відвернути Україну від курсу на Захід


Канцлер Німеччини Отто фон Бісмарк свого часу зауважив, що російська кавалерія «повільно сідлає коней, але мчить шаленим галопом».

Що йдеться про Україну: кавалерія Кремля відрізала рух України на Захід минулого тижня, завдавши Європейському Союзу його найбільшу поразку – і перший географічний розворот – з кінця холодної війни.

Рішучі дії Росії викликали в неділю наймасовішу акцію протесту в Києві з часу Помаранчевої революції, майже десять років тому. Але, в той час як молодь України обурена, може забрати роки, щоб відвернути результати дій Москви.

Протягом п'яти років, Кремль, здавалося, перебував у стані лунатизму, в той час як Україна дедалі більше залицялася до Європейського Союзу.

Прокинувшись зі сну влітку минулого року, Кремль, насамперед, спробував м'яку силу, нагадуючи українцям про їх спільну православну віру, їх загальні культурні і мовні коренння. Натискаючи на гарячу кнопку, Москва попередила, що вступ до ЄС означатиме прийняття поблажливого ставлення Західної Європи до гомосексуалізму.

Українці відреагували запитанням: Де слов'янські узи братерства, коли Росія вимагає від України одні з найвищих цін на газ в Європі?

Тоді, Кремль вдався до жорсткої сили, застосувавши односторонні торговельні санкції. Але чим довша черга з вантажівок розтягалася на кордоні України з Росією, тим популярнішим ставав європейський вибір в опитуваннях громадської думки українців.

З наближенням терміну (28 листопада) для підписання президентом України Віктором Януковичкм Угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом, підпис України під цим документом, здавалося, був гарантований.

Але саме наближення цього терміну привернуло увагу одного з найбільш безжалісних і здібних політичних лідерів в сучасному світі: Володимира Путіна.

Через два місяці після укладення угоди про ліквідацію сирійської хімічної зброї, Путін здійснив свій черговий стратегічний переворот, спонукаючи керівництво України змінити курс, і рухатися на Схід, замість на Захід.

З цього приводу, агентство Reuters написало такий кричущий заголовок: «Росія краде українську наречену біля вівтаря».

Раптовий роворот Януковича до Росії протирічить волі більшості українського народу. Результати опитувань громадської думки вказують, що українці воліють до Європейського Союзу у порівнянні з Росією з перевагою в 3 до 1. Дійсно, в неділю, 100 000 проєвропейських протестувальників вийшли на площу в центрі Києва.

Отож, як же Путін переконав українського президента минулого тижня змінити курс і не підписати Асоціацію з Європою?

Путін проаналізував уразливості Януковича. Відтак вони вдарили його в найболючіше місце – його основу політичної влади в Східній Україні. На кордоні з Росією, цей регіон є економічно залежним від Росії.

Російські санкції були спрямовані проти підприємств в Східній Україні – виробників вагонів, виробників сталі, виробників шоколаду. У зв'язку з російським бойкотом, український експорт впав на 25%, економіка скоротилася на 1,5%, компанії розробили плани звільнити тисячі працівників, і валютні резерви України впали до рівня, достатнього для покриття двох місяців імпорту.

Російський Газпром пригрозив припинити поставки газу східноукраїнським заводам, якщо Україна не почне спачувати борг в 1,5 мільярда доларів.

В американському контексті, це можна порівняти із закриттям президентом США кордону з Мексикою, щоб змусити мексиканського президента приєднатися до NAFTA. (Мексика добровільно вступила в Північноамериканську асоціацію вільної торгівлі в 1994 році.)

Торік Росія вступила до Світової організації торгівлі, що суттєво обмежує такі односторонні бар'єри. Але через рік після того, деякі економісти говорять, що Росія ставиться до вступу в угоду СОТ як до клаптика влади. Протягом останніх трьох місяців, Росія знущається над іншими сусідами, заборонивши молочні продукти з Литви, рибу з Естонії та вино з Молдови.

9 листопада Янукович полетів до Росії на секретну нараду з Путіним. Переговори тривали до пізньої ночі. Щоб завершити деталі, український та російський прем'єр-міністри зустрілися у Санкт-Петербурзі минулого тижня. Подробиці не були оприлюднені. Але знижка на ціни на бензин може бути частиною досягнутої там угоди.

Шкода, яку завдала Росія економіці України, була настільки значною, що прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що головна вигода від угоди буде просто відновити нормальні торговельні відносини з російською стороною.

Після повернення Януковича з Росії, настрій українського уряду різко змінився – до євроскептицизму. Янукович поінформував своїх прихильників. Коли ключові проросійські голоси були необхідні, його кабінет і Партія регіонів проголосували одноголосно.

21 листопада Янукович дав його прем'єр-міністру нагоду зробити несподівану заяву щодо повернення України в обійми Росії. Того дня, президент був у Відні, продовжуючи обіцяти, що майбутнє України з Європою.

Янукович все ще плекає амбіції та прагнення виграти президентські вибори в березні 2015 року. З допомогою Росії, або без неї, Януковичу необхідно знайти 17 мільярдів доларів нових кредитів для України наступного року. На межі дефолту, для країни лишається підняття цін на газ та девальвація національної валюти. Очевидно, Янукович розраховує на російську допомогу, щоб виграти вибори.

Повернувшись до Москви, Путін – холоднокровний майстер політичного карате – не витрачав коштів на святкування перемоги. Замість цього, він вдався до попереджувального удару в п'ятницю проти акцій протесту, які він знав, що були заплановані. Він звинуватив Євросоюз у наданні фінансовї допомоги для організації антиросійських мітингів. Знову, Путін використав агресивний наступ в ролі захисника.

Тому, коли 100 000 людей пройшли маршем в неділю в Києві, контрольовані державою російські ЗМІ знизили явку, а потім процитували Путіна, який передбачав, що ЄС буде організувати антиросійські протести.

Різка реакцію надійшла від двох чільних європейських лідерів, Жозе Мануеля Баррозу – президента Європейської комісії, і Германа ван Ромпея, голови Європейської ради.

Віктор Ющенко, колишній президент України, звернувся з проханням про європейську допомогу. У статті в газеті The Financial Times він писав: «Ті, хто недооцінив готовність Москви використовувати будь-які засоби, щоб підтримувати сферу впливу повинні винести уроки з цього розвитку і допомогти подолати імперіалістичні претензії Росії».

Але, оцінюючи безжалісну тактику Путіна, один європейський аналітик змалював образ французького багета, буханця хліба, який стрункий і дещо м'який. Він порівняв поєдинок Брюсселя з Росією з людиною, яка розмахує багетом у двобої з використанням ножів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG