Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: перегляд газового контракту з Росією в суді малоймовірний


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Україна на нинішньому етапі вирішила відкласти звернення до Арбітражного суду стосовно ціни на російський газ, оскільки були великі ризики програти процес, заявив президент України Віктор Янукович.

«Звернутися до Арбітражного суду та програти його – це означає узаконити це питання, як то кажуть, довіку», – сказав Янукович, відзначивши, що юристи після аналізу ситуації говорили, що був великий ризик програти процес. «Поки що на сьогодні це питання вирішили відкласти, тому що є великі ризики. Ми працювали і працюємо», – сказав президент в інтерв’ю українським телеканалам. За його словами, сторони шукають шляхи вирішення питання.

Водночас він зазначив, що Росія, втративши український ринок, також зазнає сьогодні збитків.

«Звичайно, Росії не вигідно втратити такий величезний ринок», – додав глава держави.

За його словами, Україна робитиме все, щоб скорочувати обсяги закупівлі російського газу за нинішньою ціною.

«Ми працюємо над тим, щоб створити такі умови для Росії, за яких їй було б невигідно продавати Україні газ за завищеною ціною», – сказав Янукович. Президент нагадав, що вже на сьогодні Україна скоротила обсяги закупівлі російського газу на 18 мільярдів кубометрів.

«Перспектива подальшого скорочення реальна. Ми робитимемо усе, щоб скорочувати закупівлі цього газу», – сказав він.

Україна довго і безуспішно веде переговори з Росією про перегляд умов контракту.

Згідно з контрактом 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки у 100 доларів за тисячу кубометрів за Харківською угодою 2010 року) становила у першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів.

Уряд 21 листопада ухвалив рішення про зупинення підготовки угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це викликало масові протести в Україні.
XS
SM
MD
LG