Доступність посилання

ТОП новини

Україна домовилася зі Словаччиною про поставки газу – Ставицький


Едуард Ставицький
Едуард Ставицький
Україна отримала проект угоди зі словацьким оператором Eustream про можливість прокачування газу територією Словаччини до України. Про це в Кабінеті міністрів заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

«Минулого тижня до нас прийшов договір, який буде підписано незабаром. Це договір від словацького оператора Eustream, він дає дозвіл на прокачування газу через територію Словаччини», – сказав Ставицький.

Він повідомив, що буде два маршрути постачань. За словами Ставицького, в один треба буде вкласти певні кошти, щоб він почав працювати, але якщо він запрацює, то до 1 вересня 2014 року за цим маршрутом Україна матиме можливість щонайменше 10 мільярдів кубів газу на рік прокачувати через територію Словаччини.

Україна почала купувати газ в країнах Євросоюзу з листопада 2012 року.

24 вересня голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський повідомив, що Словаччина не має повної ясності і можливості для відкриття реверсного потоку до України без домовленостей з «Газпромом», який поставляє цей газ. А погоджувати реверс, як зазначав Томбінський, необхідно з усіма учасниками процесу.
XS
SM
MD
LG