Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі виключили з італійського парламенту


Сільвіо Берлусконі
Сільвіо Берлусконі
Рим – Італійський сенат вирішив виключити зі свого складу колишнього прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі. Це рішення стало можливим тому, що впливовий медіамагнат і політик був засуджений за фінансові зловживання у справі корпорації «Медіасет». Тепер 77-літній Сільвіо Берлусконі автоматично втрачає судовий імунітет і не може брати участь у парламентських виборах протягом наступних 6 років. Опоненти говорять про політичний крах Берлусконі, однак застерігають, що епоха «берлусконізму» далека до завершення.

Йому вже стільки разів пророчили кінець політичної кар’єри, а він – кавалер Сільвіо – все ще не здається. Ось і в середу, в день голосування з приводу виключення його із лав сенату (верхня палата парламенту), екс-прем’єр бадьорим тоном знову заявив своїм прихильникам у Римі, що він залишається на сцені і готується до наступних виборів.

«Ми зібралися тут у сумний день, у день скорботи для демократії», – сказав Сільвіо Берлусконі.

Це голосування в парламенті очікували після того, як рік тому екс-прем’єра заcудили до 4 років позбавлення волі за зловживання у справі «Медіасет». Йшлося про купівлю прав на показ на телеканалі, що належить Берлусконі, американських фільмів із завищеною ціною. У серпні цього року Касаційний суд підтвердив вирок. Щоправда, термін покаранння скоротили із чотирьох до одного року.

Слово за народом

Виключити політика із лав сенату рекомендувала міжпартійна комісія, яка, за словами Берлусконі, складається переважно з його опонентів. Відповідно до закону, ухваленого минулого року, особи, засуджені на два роки і більше, не можуть обіймати державні посади.

Вірні партійці Берлусконі кажуть, що тепер їхня політика переходить на майдан, і слово за народом. А рішення сенату праві називають «державним заколотом та політичною екзекуцією».

«Для багатьох наших виборців йдеться про державний заколот, бо судовим шляхом знищують лідера провідної партії. Це явна і справжня політична екзекуція», – прокоментувала рішення сенату Мара Карфанья, партія «Вперед, Італіє».

Політичні опоненти медіамагната важають, що Берлусконі тепер поза політикою, але феномен «берлусконізму» автоматично не зникає.

«Ми очікуємо якомога швидше після виборчої реформи та ухвалення нагальних економічних законів передати слово країні, щоб остаточно політично заховати в архів це 20-ліття, яке, на мою думку, нічого доброго Італії не принесло», – зазначає член сенату від лівої Демократичної партії Нікола Ла Торре.

Обмежена свобода

Нинішнє рішення сенату говорить про те, що Берлусконі позбувся депутатської недоторканності. За законом, він не зможе брати участь у парламентських виборах протягом 6 років і також балотуватися на посаду глави уряду.

Як активно Сільвіо Берлусконі зможе займатися полiкою, ще неясно. Це залежить від того, наскільки буде обмеженою його свобода. Наступної весни суд має винести рішення щодо місця і способу відбування покарання. Берлусконі відкинув домашній арешт, обравши виконання суспільно корисної праці, щоб залишатися ідеологічним лідером своєї партії.

Стосовно колишнього прем’єр-міністра триває ще низка процесів і розслідувань, та він заявив, що не збирається залишати Італію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG