Доступність посилання

ТОП новини

Глава МЗС Швеції: «Східне партнерство» – це не торги за мільярди


Карл Більдт
Карл Більдт
«Східне партнерство» не є базаром, де можна торгуватися за мільярди, заявив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

«Потрібно зрозуміти, що таке «Східне партнерство» і чим воно не є. Це не базар, де можна вести торги за мільярди і вибирати найкращу пропозицію, як дехто думає. Такого наміру ніколи не було і не буде. Це важлива частина наших зусиль протягнути руку і допомогти тим, хто зацікавлений у демократизації та модернізації своїх економік і суспільств, розуміючи, що є ті, хто вважає за краще політику стагнації і авторитарних тенденцій», – сказав Більдт у Вільнюсі, де відбувається саміт «Східного партнерства».

За його словами, угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом надала б можливість модернізувати економіку України.

Без серйозних економічних реформ Україна залишатиметься «чорною дірою», і кошти МВФ навряд чи надійдуть, прогнозує Більдт.

Тим часом, єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що здивований сумою, яку називає Україна, коли заявляє про потребу компенсації втрат у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС.

За словами Фюле, сума 160 мільярдів доларів, яку раніше озвучували прем’єр-міністр України Микола Азаров і президент Віктор Янукович, «непропорційна і не заслуговує на довіру».

21 листопада український уряд своїм розпорядженням зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію, пояснивши це проблемами в економіці і необхідністю налагодити відносини з Росією. Крім того, в уряді заявили, що Україна не отримала сигналу від Євросоюзу про шляхи компенсації втрат, яких країна зазнає через скорочення товарообігу з країнами СНД,
XS
SM
MD
LG