Доступність посилання

ТОП новини

Вакарчук на Євромайдані: насправді все тільки починається


Київ – Провладні політичні сили вже підготувалися до мітингу на підтримку згортання євроінтеграції, хоч про результати саміту у Вільнюсі ще не оголошені. Тим часом Євромайдан лише починається, кажуть його учасники та координатори. Якщо президент Віктор Янукович так і не підпише угоди про асоціацію з ЄС, то мітингувальники, які нині наголошують на своїй аполітичності, підуть на співпрацю з опозиційним партіями заради зміни влади, кажуть в оргкомітеті протесту.

Оргкомітет Євромайдану розглядає можливість проведення акції, спільної з політичними силами, у вихідні, повідомляє Радіо Свобода один із координаторів акції Володимир В’ятрович. За його словами, такий варіант розвитку подій розглядають на випадок, якщо президент Віктор Янукович все ж не підпише угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі.

Також Володимир В’ятрович зазначає, що оргкомітету відомо, що у п’ятницю, 29 листопада, можливі провокації з боку провладних сил. Утім, учасники Євромайдану знають як дати їм мирну відсіч, каже він.

Якщо хтось закликає до насильства, чи пробує якусь штовханину, просто відходять на кілька кроків назад. Ці люди опиняються в ізоляції, ми це бачимо, тоді ми викликаємо правоохоронців
Володимир В’ятрович
«Ми постійно намагаємося закликати з трибуни Майдану, оголошувати, що у нас протест ненасильницький. Будь-які заклики до насильства, чи тим паче дії насильницькі – є провокацією. Студенти дуже гарно реагують. Тобто якщо вони бачать, що хтось закликає до насильства, чи пробує якусь штовханину, просто відходять на кілька кроків назад. Ці люди опиняються в ізоляції, ми це бачимо, тоді ми викликаємо через гучномовець, чи безпосередньо особисто, правоохоронців, і це чудово спрацьовує. Принаймні досі це чудово спрацьовувало», – зауважує В’ятрович.

Не смійте складати руки, не смійте зупинятися – Вакарчук

Напередодні на майдан Незалежності прийшов співак Святослав Вакарчук. Він наголосив, що Європа – це не лише добробут, а й спосіб жити. Також Вакарчук закликає не розчаровуватися у будь якому разі.

Не смійте розчаровуватися, не смійте складати руки, не смійте зупинятися. Насправді все тільки починається!
Святослав Вакарчук
«Європейський вибір – це навіть не геополітика. Європа – це цінності, це – свобода. Інша фундаментальна цінність – гідність людини. Свобода і гідність – це те, заради чого нам потрібно тут стояти. Будь ласка, незалежно від того як закінчиться саміт у Вільнюсі, не смійте розчаровуватися, не смійте складати руки, не смійте зупинятися. Насправді все тільки починається!» – наголошує Вакарчук.

Також протягом дня на сцені Євромайдану виступили українські гурти «Тік», «Кому Вниз», «Даха Браха» та інші.

Треба розвивати наступ за відставку зрадницького уряду – Коліушко

Серед маніфестантів на майдані Незалежності був і голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. На думку експерта, Євромайдан уже має певні досягнення – люди переконалися, що гуртом вони можуть протистояти владі. Коліушко зазначає, що на цьому ґрунті треба розвивати наступ за європейську інтеграцію, за відставку «зрадницького уряду», за формування громадських структур, які зможуть сформувати якіснішу політичну владу в Україні.

Ми мусимо організуватися, ми мусимо працювати на всіх рівнях: на рівні самоорганізації громадян, на рівні громадських організацій, на рівні політичних партій
Ігор Коліушко
«Вона ні звідки до нас не впаде з неба, чи її не привезуть нам німці, чи ще хтось. Ми її можемо породити тільки самі. Але для цього ми мусимо організуватися, ми мусимо працювати на всіх рівнях: на рівні самоорганізації громадян, на рівні громадських організацій, на рівні політичних партій. Якщо результатом цього Євромайдану буде розуміння цього і активна робота багатьох тисяч, десятків тисяч громадян у цьому напрямку, я вважатиму, що це колосальна перемога», – каже у коментарі Радіо Свобода Коліушко.

У четвер київський Євромайдан зібрав до 10 тисяч мітингувальників. Водночас, столичне управління міліції повідомило про 5 тисяч маніфестантів на майдані Незалежності.

Тим часом на Європейській площі встановили сцену. Там має відбутися мітинг на підтримку згортання євроінтеграції під гаслом «Захистимо національного виробника». Також відомо, що для участі у цьому дійстві з різних регіонів України організовано звозили працівників бюджетної сфери. Повідомляють, що перевезення відбувалося під кураторством колишніх та нинішніх депутатів від Партії регіонів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG