Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко закликає ЄС не залишати Україну наодинці з Януковичем – чоловік


Олександр Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Олександр Тимошенко

Чоловік ув’язненої лідерки опозиції Юлії Тимошенко, Олександр, заявив, що голодування його дружини – це знак підтримки Євромайдану та вимоги до президента Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію України з Євросоюзом. В ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода він сказав, що лише за умови підписання такої угоди українцям, «інтегрованим в Європейський союз, і за допомогою законів та принципів ЄС, буде набагато легше боротися з недемократичним режимом Януковича».

– Пане Тимошенко, дякуємо, що Ви знайшли час відповісти на запитання Радіо Свобода. Скажіть, будь ласка, у пані Тимошенко днями був день народження. Чи Ви зуміли її привітати?

– Так, їй дозволили зателефонувати, вона подзвонила і ми поздоровили її всі дружньо – я і мої друзі. Тобто так, нам вдалось поговорити з нею буквально п’ять хвилин.

– І Ви дізнались, як вона почувається? Вона оголосила нове голодування, чи Ви її підтримуєте в цьому рішенні?

Юлія Тимошенко – єдиний в’язень в країні, яку позбавили права користуватись зв’язком
– Вже третій рік Юлія незаконно позбавлена волі. Юлія Тимошенко – єдиний в’язень в країні, яку позбавили права користуватись зв’язком. Ми спілкуємося через Женечку – нашу доньку, яка є захисником Юлії і з якою я спілкуюся частіше і часом бачуся. Від травня 2012 року, з моменту, коли її доставили до харківської лікарні, Юля не виходила на вулицю. Її тримають за ґратами весь цей час без свіжого повітря. Комітет парламенту у справах запобігання катувань кваліфікував такі дії влади щодо незаконно засудженої Юлії Тимошенко як тортури і визнав це у відповідному документі. (Олександр Тимошенко вочевидь мав на увазі Комітет із питань запобігання катуванням Ради Європи, який, всупереч заяві чоловіка колишнього прем’єра, не стверджував про тортури щодо Юлії Тимошенко. У звіті за результатами відвідування України, здійсненого ще у грудні минулого року, Комітет лише розкритикував деякі з умов утримання колишнього прем’єр-міністра в ув’язненні, що існували на той час (у першу чергу відеоспостереження, яке вже давно зняли); ці умови, на думку Комітету, могли сприйматися як здійснення надмірного втручання, але не як тортури. Крім того, Комітет не розглядав питання, чи законно засуджували Тимошенко, чи ні – Ред.)

Її голодування – це вираз позиції з приводу того, що відбувається в країні. Юля голодує вже четвертий день. Це знак підтримки Євромайдану і вимога до Януковича все ж підписати договір про асоціацію з Європейським союзом у Вільнюсі. Юля продовжує голодування, але я завжди був проти цього і не хотів би, щоб виголошене голодування тривало надто довго, тому що це може загрожувати її здоров’ю чи навіть життю.

– Як Ви думаєте, як Європа повинна тепер відреагувати на справу Юлії Тимошенко і на підписання чи непідписання угоди з Євросоюзом? (Інтерв’ю було записане 28 листопада)

Юля закликає ЄС не лишати Україну наодинці, тому що мета Януковича – збереження влади будь-якою ціною і побудова в країні суворого авторитарного режиму
– У зверненні до європейських лідерів Юлія Володимирівна закликала Євросоюз без будь-яких умов і виконання критеріїв ЄС, що стосуються її звільнення, підписати угоду, якщо на це піде Янукович. Якщо так не станеться, Юля закликає ЄС не лишати Україну наодинці, тому що мета Януковича – збереження влади будь-якою ціною і побудова в країні суворого авторитарного режиму. Сподіваюсь, що ЄС прислухається до прохань Юлії Тимошенко і надасть цей історичний шанс Україні. Тоді українцям, інтегрованим до Європейського союзу, з допомогою законів і принципів ЄС буде набагато легше боротись з недемократичним режимом Януковича.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG