Доступність посилання

ТОП новини

До Києва привезли «тітушок». Вони били журналістів і міліцію


Київ – У Маріїнському парку близько 12-ї години 29 листопада «молодики-тітушки» побили журналіста і оператора громадського телебачення. Журналісту Дмитру Гнапу розсікли губу, оператору Якову Любличу розбили камеру і забрали флешку. Ті ж молодики кидали камінням і в журналістів «5-го каналу». Столична міліція вже розпочала слідство.

Коли кореспондент громадського телебачення Дмитро Гнап та оператор Яков Люблич у Маріїнському парку почали розпитувати підозрілих молодиків про мету зібрання та подальші плани, пролунала команда «бий їх!»

«Ми почали спочатку скраю їх опитувати. Потім заглиблювалися. Можливо, це була наша помилка, можливо це особливості професії. Доки ми не наштовхнулися на їхніх ватажків, які крикнули своїм підлеглим «тітушкам»: «Вали їх на землю, забирай камеру. Ну і після чого все почалось», – розповів він.

Дмитро Гнап
Дмитро Гнап
Журналістів били двічі близько 20 молодиків. Розбили камеру, забрали флешку. Коли ж журналісти звернулися за допомогою до двох міліціонерів – прапорщика і сержанта, «ватажки-тітушки» закричали: «вали ментов на спину, отбирай телефон». І міліціонерів також повалили на землю. Їм поставили синці, гематоми, зірвали погон. Проте правоохоронці не написали жодної заяви. І це цілком зрозуміло, каже Дмитро Гнап. По-перше, щоб не вплутувати прокуратуру, адже напад на міліціонера розслідує прокуратура, а по-друге, щоб захистити керівництво.

«Якщо міліціонери напишуть заяву про напад на них, то зрозуміло, що постане питання, а чому керівництво київської міліції не забезпечило перебування спецпідрозділів біля 4 тисяч кримінальних елементів,», – каже журналіст.

Міліція шукатиме «тітушків»

За фактом побиття журналістів столична міліція вже почала розслідування за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство, вчинене групою осіб), повідомила Радіо Свобода начальник прес-служби управління МВС у Києві Ольга Білик. Ймовірно справу перекваліфікують за ст.171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

«Зараз проводяться всі необхідні слідчі дії для того, щоб встановити обставини того, що сталося, і якомога швидше встановити осіб, які причетні до вчинення цього кримінального правопорушення. Що стосується перекваліфікації, то слідчі, враховуючи всі обставини, можуть прийняти таке рішення. Зараз про це поки що говорити зарано», – сказала речниця.

З’ясувати хто ж ці молоді хлопці і чому вони організовано стоять у парку, намагалась і журналістка 5 каналу Наталя Жижко. Один із хлопців розповів їй, що стоїть «за гроші» і чекає наказу. Коли ж журналісти обертались до хлопців спинами, ті кидали у них гілки і камінці.

«Ми прийшли знімати Маріїнський парк. Там стояло до 300 спортсменів і вони були дуже агресивно налаштовані. Коли ми з ними розмовляли, вони звичайно тікали, а коли ми закінчили – нам у спину полетіли гілки і камінці. Коли ми розверталися, щоб це зняти, вони знову поверталися і одягали капюшони на голову», – каже вона.

Партія регіонів збирала мітингувальників на противагу прихильникам підписання Україною угоди з ЄС. На Печерську від самого ранку вулиця Старонаводницька, бульвари Дружби народів та Лесі Українки у Києві були заповнені автобусами, з яких виходили люди з прапорами Партії регіонів і національними прапорами. Багато з них прямували на Європейську площу, де відбувався мітинг прихильників Партії регіонів на підтримку рішення уряду про відтермінування підписання угоди про асоціацію. Заступник лідера «Батьківщини» Олександр Турчинов, зокрема, висловив думку, що влада готує таким чином сценарій силового розгону Євромайдану.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG