Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан сформулював свої вимоги, але не визначив методи


Київ – Учасники Євромайдану хочуть, щоб президент Віктор Янукович пішов зі своєї посади через те, що не він не підписав угоду про асоціацію з ЄС. Цього хочуть і лідери опозиційних політичних сил, як вони заявляють. Утім, як досягти своєї мети, прихильники євроінтеграції не вирішили. Тим часом на мітингу, що його організувала у п’ятницю Партія регіонів на підтримку дій президента, задекларували заклик до Віктора Януковича й уряду продовжити діалог із ЄС, якщо Європа підтвердить своїми діями, що підтримує Україну на шляху до євроінтеграції.

Активісти Євромайдану ухвалили у п’ятницю резолюцію з вимогою відправити у відставку президента України Віктора Януковича. ЇЇ зачитала зі сцени на майдані Незалежності співачка Руслана Лижичко.
Руслана
Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

«Ми пропонуємо:

Сформувати координаційну раду Євромайдану з числа відомих експертів, громадських активістів, студентських організацій та представників парламентських опозиційних партій, аби забезпечити діалог між українським громадянським суспільством та європейською спільнотою.

Констатувати, що президент, Верховна Рада та Кабінет міністрів виявилися не спроможними забезпечити реалізацію стратегічного геополітичного курсу розвитку держави. Ми вимагаємо відставки президента Віктора Януковича.

Ми вимагаємо припинити практику політичних репресій проти активістів Євромайдану, студентів, громадських активістів, опозиційних лідерів.

Ми дякуємо главам держав та урядів країн-членів ЄС за всі зусилля, яких вони доклали задля реалізації наших європейських прагнень. І аплодуємо тим людям, зусиллями яких 8 днів у Києві та інших містах країни жили Євромайдани, які стали унікальними майданчиками для волевиявлення українських європейців.

1 грудня, в річницю референдуму про незалежність України, о 12:00 ми прийдемо на Майдан, ми проведемо народне віче і спільно визначимо свої подальші дії.

Це – початок очищення української влади. Ми прийдемо з віниками на віче і цим покажемо Януковичу, якщо він не піде, то ми його виметемо», – прочитала документ Руслана.

У свою чергу член оргкомітету акції протесту Володимир В’ятрович запропонував маніфестантам розійтися і відпочити до неділі. Водночас, у коментарі Радіо Свобода він висловив надію на те, що з 1 грудня на Євромайдані буде ще більше людей.
Володимир В’ятрович
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

«Я думаю, що багато людей залишиться тут. Багато ще людей приїжджає до Києва. В неділю може бути масштабна акція. Поява 300 тисяч людей змусить наших союзників до формування якихось конкретних дій», – зауважив В’ятрович.

Опозиція вкотре погрожує президенту імпічментом та уряду відставкою

Утім, реальних кроків опозиція наразі не пропонує. Лідер УДАРу Віталій Кличко виступаючи на Євромайдані заявив, що опозиційні політичні сили зроблять все, щоб об’єднатися і перемогти на президентських виборах 2015 року. За його словами, влада намагається усіма засобами спровокувати кровопролиття, щоб таким чином виправдати встановлення диктатури.

«Якщо це станеться, то вся відповідальність лежатиме на одній персоні – Вікторі Януковичу. Він шукає підстави для встановлення диктатури», – сказав Кличко.

Віталій Кличко також закликав спортсменів не дати себе використовувати для дестабілізації ситуації в Україні.

Голова політради «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив, що основною метою для України є підписання угоди про асоціацію, але заважає цьому президент Віктор Янукович.

«Наше завдання – це зміщення режиму Віктора Януковича. Ми будемо домагатися у парламенті розгляду закону про імпічмент президента. Друге, що ми будемо робити – у парламенті зареєстрована постанова про відставку антиукраїнського уряду Азарова», – наголосив Яценюк.
На Євромайдані сутичка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

У «антиЄвромайдану» своя резолюція

Тим часом Партія регіонів вимагає від Європейського союзу створити тристоронню комісію для вирішення торгово-економічних проблем України. Це випливає з резолюції, яку, за словами керівника парламентської фракції цієї політичної сили Олександра Єфремова, ухвалили учасники мітингу га Європейській площі, який влада зібрала у п’ятницю, 29 листопада, на противагу прихильникам підписання Україною угоди з ЄС.

«Ми вимагаємо створити комісію в складі Євросоюзу, Російської Федерації й України для вирішення торгово-економічних проблем», – зачитав Єфремов.

У документі також зазначають, що Україна очікує від ЄС кроків, які підтвердять, що Європа підтримує Україну на шляху до євроінтеграції. Крім того, резолюція закликає президента Віктора Януковича й уряд продовжити євроінтеграційний діалог.

«АнтиЄвромайдан» після третьої години дня завершився. Частина його учасників, так звані «тітушки» – молодики спортивної статури, групами по 5-10 осіб залишилися у центральній частині столиці.

На майдані Незалежності протест проти згортання євроінтеграції після ухвалення резолюції та виступів лідерів опозиційних політичних сил продовжився. Як і раніше там виступають українські музиканти та громадські активісти. У п’ятницю на Євромайдан прийшли до 15 тисяч людей.

У «антиЄвромайдані» на Європейські площі в’язали участь близько 10 тисяч людей, повідомили у столичному управління МВС.

Протягом дня зіткнень між учасниками двох мітингів не сталося. Також у п’ятницю обійшлося без серйозних сутичок між маніфестантами та міліцією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG