Доступність посилання

ТОП новини

Без парламенту Янукович не може запровадити надзвичайний стан


Київ – Президент України просто так запровадити надзвичайний стан не в змозі. Про це заявив Радіо Свобода юрист, екс-віце-спікер Верховної Ради Віктор Мусіяка. Без згоди Верховної Ради глава держави не може піти на такий крок, наголосив експерт. Водночас він зауважив, що в історії незалежної України був прецедент, коли цей стан фактично запроваджували на окремій території.

– Є у нас закон 2000 року про режим надзвичайного стану. Такий закон є і він передбачає таку можливість. Коли блокуються органи влади, коли є загроза життю і здоров’ю громадян, коли порушується функціонування якихось надзвичайно важливих інституцій держави, президент може вдатися до такого кроку. Але обумовлюється, що спочатку має бути зроблене президентом попередження, що у разі неприпинення певних дій доведеться запровадити надзвичайний стан. А вже після попередження президент може видати указ, який обов’язково протягом двох днів має бути затверджений Верховною Радою. І в такому разі цей надзвичайний стан не більше, ніж на місяць може бути запроваджений. А потім, у разі потреби, його можуть продовжити ще на 60 днів.

А вже після попередження президент може видати указ, який обов’язково протягом двох днів має бути затверджений Верховною Радою
Віктор Мусіяка
– Тобто, при запровадженні надзвичайного стану президентові без Верховної Ради ніяк обійтися не можна?

– Там говориться так: він видає указ, який Верховна Рада має розглянути негайно на предмет затвердження. Просто видати указ, без згоди Верховної Ради, такого бути не може. І для цієї згоди досить 226 голосів. Ви розумієте, якщо зараз у когось десь свербить, то вони зважають на те, чи є зараз у Верховній Раді 226 голосів на підтримку надзвичайного стану.

– А були прецеденти запровадження надзвичайного стану на окремих частинах території України?

– Якщо ви згадаєте: 2006 року було оголошено в деяких районах Криму надзвичайний стан у зв’язку із пташиним грипом. Саме в цей час тривали вибори. Під час надзвичайного стану не можна проводити жодних мітингів, маніфестацій. Жодних виборів до будь-який органів влади проводити взагалі забороняється. Навіть, якщо надзвичайний стан запровадили в якомусь окремому районі. А 2006 року саме цей стан оголосили, а вибори тривали. От такий реальний факт.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG