Доступність посилання

ТОП новини

Пакистанський лікар, який допоміг упіймати бін Ладена, просить про захист


Лікар Шакіл Афріді, який у 2011 році допоміг американським спецслужбам знайти лідера «Аль-Каїди» Усаму бін Ладена, вимагає покращення умов його ув’язнення у пакистанській в’язниці і загалом просить про захист. Про це йдеться у листі, який Афріді передав своєму адвокату.

Наприкінці листопада лікаря визнали винним в убивстві: справу раніше порушили через смерть у 2005 році одного з його пацієнтів. Однак фактично Афріді перебуває за ґратами з часу завершення спецоперації, під час якої вбили бін Ладена: спершу його спробували засудити нібито за членство в одному з радикальних ісламістських угруповань, потім відкрили кримінальне провадження за підозрою в причетності до вбивства пацієнта.

Сам Афріді всі висунуті проти нього обвинувачення спростовує. Наразі він просить у суду дозволити регулярні побачення з родиною і гарантувати йому безпеку у в’язниці, де, як він побоюється,з ним можуть розправитися засуджені, причетні до «Аль-Каїди».

Навесні 2011 року Шакіл Афріді влаштував у місцевості, де зрештою виявили Усаму бін Ладена, фіктивну кампанію вакцинації населення, в перебігу якої він отримав зразки ДНК мешканців будинку, де переховувався провідник терористичної мережі. Таким чином, американські спецслужби змогли вистежити і вбити бін Ладена.
XS
SM
MD
LG