Доступність посилання

ТОП новини

Янукович сам спровокував свій крах (світова преса)


Західні оглядачі наголошують, що в разі продовження таких широкомасштабних протестів, як у неділю в Києві, «Янукович уже вдруге ризикує позбутися влади внаслідок революції». Низка газет цитує західних дипломатів і політиків, котрі були вражені таким вибухом народного гніву, як у Києві 1 грудня. Газети зауважують, що, на відміну від Помаранчевої революції, нинішні протести свідчать про широкомасштабну лють у народі щодо влади президента Януковича. Західні політики також вважають, що в Києві «ще не революція, але у разі продовження протестів зміни в Україні можливі». Деякі з видань не виключають розколу України внаслідок драматичних подій.

«Ніхто не сподівався після 10 років апатії в Україні такої сильної реакції на відмову підписати угоду про асоціацію з ЄС», – пише американська The New York Times. Газета також наголошує, що цього разу все взяли у свої руки 20-40-річні маніфестанти – перше покоління, котре абсолютно вільне від тоталітарної спадщини. Газета констатує, що навіть якщо демонстранти не підштовхнуть українське керівництво до Європи, то вони все ж продовжать створювати новий ненасильницький, неідеологічний рух за справедливість і солідарність.

Брюссельська EUObserver вказує, що чимало дипломатів ЄС висловили своє захоплення масштабами протестів в Україні як несподіваним для них явищем. Газета також звертає увагу на оцінки подій у Києві неназваними очільниками в Брюсселі, котрі вважають, що «Янукович недооцінив масштаби реакції народу на його відмову підписати угоду з ЄС». Європейські дипломати також зауважили виданню, що «президенту Януковичу фактично вже неможливо усунути такі масштаби протестів силою».

Польський кореспондент Rzezcpospolita у Києві, Богуслав Хработа, вважає, що «сам президент Янукович спровокував київські вулиці». Вирішальною стала атака силовиків на студентів на Майдані у суботу рано, каже Хработа. Польський спостерігач вважає також, що Януковичу не допоможе і надзвичайні стан, тому його неучасть у наступних виборах фактично вже вирішена.

Тут же колишній польський президент і глава місії Європарламенту в Україні Александр Квасневський стверджує, що Євромайдан – це ще не революція, але у разі розвитку протестів можливі якісні зміни в Україні.

The Wall Street Journal відзначає, що мало хто на Заході вірить запевненням Януковича розслідувати суботнє кровопролиття на Майдані. Газета також зауважує, що чимало колишніх прихильників президента України йдуть з його табору на знак протесту проти насильства над студентами у суботу.

Німецький часопис Der Spiegel інформує, що проєвропейська опозиція в Києві оголосила про початок всеукраїнського страйку з вимогою відставки нинішньої влади в Україні. Видання також наголошує на відмінності нинішніх протестів від подій Помаранчевої революції, коли «всі вихідні у соціальних мережах курсували фотографії супротивників Януковича з палицями в руках, а в Twitter величезної популярності набув «хештег # Янушеску», з натяками на долю скинутого й страченого у 1989 році румунського диктатора Ніколае Чаушеску. Якщо демонстрації в Україні триватимуть і долі, прогнозує німецький часопис, то «Янукович ризикує удруге позбутися влади внаслідок революції».

Російська «Независимая газета» констатує, що «Україна вийшла з-під контролю влади» і висвітлює масштаби протестів проти президента Януковича по всій Україні. Хоча видання цитує також експертів, котрі не виключають «сирійського сценарію розвитку подій у державі» і розколу України, внаслідок по-різному спрямованих протестів на Заході і Сході.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG