Доступність посилання

ТОП новини

Єврореволюція відправляє Азарова у відставку?


Микола Азаров
Микола Азаров
Київ – Проект постанови про висловлення недовіри уряду ухвалив комітет Верховної Ради з питань державного будівництва. Тим часом урядовий квартал у Києві перекритий активістами Євромайдану. Силовики блокуванню не перешкоджали. Крім кількох десятків міліціонерів, які охороняють центральний вхід до Кабінету міністрів, їхніх колег у полі зору мітингувальників не було. Відтак акція відбулася спокійно. Ніч та перша половина дня понеділка на Євромайдані минули без сутичок та заворушень.

Парламентський Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу і в цілому проект постанови про недовіру Кабінету міністрів. За таке рішення на засіданні комітету проголосували 8 депутатів. Голоси для ухвалення рішення про відставку уряду у парламенті є, заявляє голова цього комітету Давид Жванія.

Проблем щодо відставки уряду у парламенті немає
Давид Жванія
«Проблем щодо відставки уряду у парламенті немає. Я впевнений, що у вівторок це питання поставлять. Я впевнений, що пан Рибак витримає позицію спікера усього парламенту. Я впевнений, що здоровий глузд усім підказує, що єдиний легітимний орган в країні – це парламент. Він має виконати свою історичну місію Тут відповідальність лежить на кожному», – каже Жванія.

Раніше ж голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляв, що відставка Кабміну не може вирішити ситуацію в Україні. А голова Верховної Ради Володимир Рибак зауважує, що блокування державних і комунальних установ не є тим засобом, що сприяє діалогу.

Єврореволюціонери взяли уряд в облогу

Тим часом у центрі Києва триває акція з вимогою відставки влади і поновлення євроінтеграції України. Кілька тисяч людей від ранку понеділка пікетують Кабмін, вимагаючи звільнення урядовців. Центральний в’їзд до Кабміну перекрили кількома сотнями мітингувальників. Маніфестанти також перекрили весь квартал навколо урядової будівлі.

Вхід до адміністрації президента залишається перегородженим з боку вулиці Інститутської бійцями «Беркуту» та міліціонерами з інших підрозділів, які створили кордон зі щитів. Навпроти цього кордону на відстані близько 200 метрів також стоять залізні паркани, біля яких чергують кілька десятків людей – учасників акції протесту. Водночас, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов заявляє, що і уряд, і всі системи життєзабезпечення країни працюють.

Київська облрада раптово змінила позицію

Із майдану Незалежності колона маніфестантів пройшла до будівлі Київської обласної ради на заклик лідерів опозиції. Ця хода допомогла вплинути на позицію більшості депутатів облради, розповідає голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Ми відвідали засідання Київської обласної ради і домоглися того, щоб Київська обласна рада ухвалила рішення, яким засудила дії «Беркута» і закликала до курсу на європейську інтеграцію. Хоча спочатку вони хотіли ухвалити рішення – засудити дії української опозиції і навпаки підтримати Віктора Януковича», – повідомив Яценюк.

Протягом ночі з неділі на понеділок учасники протесту звели навколо майдану Незалежності барикади. Для цього активісти, зокрема, використали частину конструкцій розібраної новорічної ялинки. Всі підходи до Майдану з боку Хрещатика, вулиць Інститутської, Городецького, Європейської площі перекриті барикадами. У середині периметру близько 20 наметів.

Ніч та день минули без сутичок та заворушень. Попри заяви представників МВС, міліція не намагалася звільнити захоплені маніфестантами будівлі – приміщення Київської міськдержадміністрації та Будинок профспілок. Також правоохоронці не робили спроб звільнити Євромайдан від мітингувальників.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG