Доступність посилання

ТОП новини

Екстрене засідання Ради нацбезпеки Польщі присвятили Україні


Президент Польщі Броніслав Коморовський
Президент Польщі Броніслав Коморовський
Варшава – Президент Польщі Броніслав Коморовський скликав екстрене засідання Ради національної безпеки. Члени ради міністрів, керівники парламентських фракцій розмовляли про події в Україні, радилися про те як польські політики можуть посприяти нормалізації ситуації у Києві.

Броніслав Коморовський зазначив, що скликання Ради національної безпеки, цього конституційного дорадчого органу президента Польщі, було позачерговим. Він пояснив журналістам, звідки така ідея.

«Я скликав засідання Ради національної безпеки, сподіваючись, що вдасться поглибити дуже позитивне враження після виступу представників польських політичних сил на Майдані у Києві, де, здається, був шанс не тільки на промови, але й на спільне думання про те, що далі робити з польською заангажованістю в українські справи», – говорив польський президент.

За словами Коморовського, засідання ради було присвячено двом питанням: підсумкам саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі та оцінці останнім подіям в Україні.

У Варшаві ухвалять новий план дій щодо України

Польський президент повідомив, що спільно з прем’єр-міністром він ухвалить новий план дій польської політики щодо України. Президент Польщі наголосив, що політики його країни одностайні в українських питаннях. За його словами, у Польщі вважають, що потрібно підтримувати контакти і з українською владою, і з опозицією. Коморовський наголошує, що Україна не втратила шансів на підписання угоди про асоціацію з ЄС.

«Ми маємо справу зі зміною позиції українського суспільства, яке виразно демонструє свою рішучість, своє прагнення продовжувати процес зближення з західним світом, це великі переваги, це великі досягнення, ми повинні їх захищати», – пояснив Коморовський.

У свою чергу польський прем’єр-міністр Дональд Туск поінформував, яке питання, з точки зору польських політиків, є ключовим в Україні. Він розповів: «Наші міністри постійно підтримують контакт із найближчими співробітниками президента Януковича, зокрема у справі, яка для нас – ключова, тобто припинення будь-якого насилля щодо демонстрантів, і взагалі припинення будь-якого насилля в Україні, бо воно може бути вбивчим для майбутнього України, для наших відносин і для процесу наближення України до Європи».

За словами Туска, телефонна розмова між президентами Польщі та України може відбутися за умови, якщо польська сторона матиме 100-відсоткову впевненість, що українська влада не застосує сили до демонстрантів.

Натомість президент Коморовський сказав, що Варшава не сумнівається у тому, що за підсумками засідання польської Ради національної безпеки уважно спостерігали в Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG