Доступність посилання

ТОП новини

Рада Криму хоче надзвичайного стану в Україні, а дехто – інтервенції Росії


Сімферополь – Верховна Рада Криму на своїй позачерговій сесії в понеділок закликала президента Віктора Януковича «вжити всі доступні заходи для відновлення громадського порядку, не зупиняючись, якщо цього вимагатиме ситуація, перед запровадженням надзвичайного стану». Кримські депутати-регіонали, які мають більшість у місцевому парламенті, вимагають від Віктора Януковича «виконати свій конституційний обов’язок» і, як вони вважають, «зупинити розгул беззаконня та анархії, що заполонили столицю країни». Водночас, їхній однопартієць і колега із Севастопольської міськради закликав російське керівництво до військової інтервенції на територію України.

«Фашизм не пройде!» – депутатів кримського парламенту, які поспішали зранку у понеділок на позачергову сесію, скандуванням зустрічали близько сотні пікетувальників. Під прапорами партії «Руська єдність» вони вимагали приєднання України до Митного союзу.

На позачерговій сесії про Митний союз майже не згадували, але і проросійські депутати, і представники Партії регіонів говорили про загрозу фашизму і нацизму в Україні з боку опозиції, яка мітингує в Києві.

«Найсумніше, що тривожить найбільше кримчан, цей мітинг переріс уже з проєвропейського в антиросійський та відверто в неонацистський», – зазначив спікер кримського парламенту Володимир Константинов. Він же і запропонував ухвалити різке звернення до президента Януковича, яке підтримали 77 депутатів зі 100 за списком.

Проти ухвалення цього документа виступили лише Рефат Чубаров і Леонід Пилунський із фракції «Курултай-Рух» та Едуард Гривковський з фракції «Союз». Останній закликав колег ініціювати загальноукраїнський політичний круглий стіл, однак депутатська більшість заглушила цю пропозицію тупотінням ніг.

У зверненні парламент автономії закликав главу держави не зупинятися «якщо цього вимагатиме ситуація, перед запровадженням надзвичайного стану». Депутати також заявили, що «політичний момент вимагає вияву максимальної твердості і рішучості» і пообіцяли, що кримчани підтримають президентські зусилля «зі стабілізації політичного становища і відновлення громадського порядку».

Кримські депутати розхитують Україну – Чубаров

За словами лідера фракції Курултаю-Руху Рефата Чубарова, який теж виступив проти такого звернення, парламентська більшість виконала партійну вказівку «у дуже брутальний і небезпечний для кримського суспільства спосіб». Чубаров назвав головною небезпекою дезінтеграцію країни, яку провокують регіонали.

«Деякі мої колеги вступили на небезпечний шлях розхитування України. Над Україною дійсно є небезпека – небезпека територіальній цілісності. Багато з цих моїх колег не хочуть цього не тільки розуміти, але й сприяють тому, щоб Україна дезінтегрувалася», – заявив Рефат Чубаров.

Схожу заяву в понеділок ухвалили і депутати Севастопольської міськради. Але тут більше уваги привернув публічний заклик члена фракції Партії регіонів Сергія Смольянінова до російського президента Володимира Путіна з проханням «надати військову та іншу допомогу братському народу, уряду і президенту України для захисту суверенітету країни, російського населення Криму».

Депутат-регіонал також попросив Путіна «узгодити з урядом України введення на територію країни збройних сил Російської Федерації, для захисту від армії США та їхніх натовських агресорів». Автор розмістив цю петицію на одному із міських сайтів у неділю, а в понеділок цей текст виявився вже недоступним. Сергій Смольянінов пояснив у пресі, що сторінку він не видалив, а лише тимчасово заблокував на прохання керівництва міста.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG