Доступність посилання

ТОП новини

Донецька облрада підтримує Януковича, але засуджує «штурм»


Донецький Євромайдан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Донецький Євромайдан

Донецьк – У Донецьку пройшла, але не закрилася позачергова сесія Донецької облради. Лунали суперечливі заяви, але повний текст звернення депутати так і не затвердили. Представники Комуністичної партії України запропонували внести у проект звернення пункт про референдум.

У першій редакції звернення, яке опубліковане на сайті, як ухвалене, депутати висловлюють підтримку чинному президенту, а вимоги опозиції щодо відставки уряду називають безпідставними. При цьому блокування та штурм державних органів кваліфікують, як порушення законів.

Далі у зверненні йдеться про те, що депутати обурені жорстокими діями силових структур на майдані Незалежності у ніч із 29 на 30 листопада та вимагають належної оцінки й покарання винних за застосування сили щодо мирних мітингувальників. Однак не всі депутати підтримали цей пункт.

«Беркут» – це теж діти

Депутат від Партії регіонів Тетяна Волобуєва звинувачує опозицію у розколі країни та закликає згадати, що «беркутівці теж чиїсь діти».

Лише чутно, що «Беркут» – це Донецька і Луганська області. Кровопролиття, яке відбулося, за чиїм керівництвом?
Тетяна Волобуєва
«Лише чутно, що «Беркут» – це Донецька і Луганська області. Продовжується розділення України. А «Беркут» – це працівники, які виконують свої обов’язки у державі Україна. Кровопролиття, яке відбулося, за чиїм керівництвом? Але це справді наші діти. Не лише студенти, але й «Беркут» – це наші діти, які виконують свої обов’язки. Хто їм дав таку установку, і чому пролилася кров? Треба звернутися до Захарченко, щоб він провів службове розслідування», – сказала Волобуєва.

Коли слова «Беркут» – це теж діти» повторила інша депутатка від Комуністичної партії України Ірина Попова, депутати привітали їх оплесками. Комуністка також запропонувала внести в текст звернення пункт про те, що потрібно провести всенародний референдум для визначення зовнішньополітичного курсу України.

На сесію Донецької облради приїхав і народний депутат України від Партії регіонів Микола Левченко. Він також заявив, що «не засуджує» бійців «Беркуту», які застосували силу для розгону Євромайдану.

Голова облради Андрій Федорук пообіцяв депутатам, що їхні поправки будуть враховані у зміненому варіанті звернення, над яким працює комісія.

Тим часом Незалежна профспілка гірників Донбасу висловила свою готовність взяти участь у всеукраїнському страйку. За словами голови профспілки області Миколи Волинка, гірники підтримують вимоги про відставку уряду та президента і обурені застосуванням сили в Києві.

Бюджетники не вийшли?

Активісти Донецького Євромайдану стверджують, що Партія регіонів планувала провести мітинг у Донецьку на підтримку політики Віктора Януковича. Однак мітинг не відбувся, бо бюджетники не захотіли виходити.

Люди не вийшли. Їм все поперек горла вже стоїть. Не прийшли сьогодні на мітинг на підтримку Януковича
Лариса Андришина
«Люди не вийшли. Їм все поперек горла вже стоїть. Не прийшли сьогодні на мітинг на підтримку Януковича. Облдержадміністрація збирала мітинг. Ніхто не вийшов на його підтримку. Нехай він знає, що навіть Донецьк відмовився», – розповіла Радіо Свобода учасниця Євромайдану у Донецьку Лариса Андришина.

Активістка каже, що знайомі медики та учителі розповіли їй, що їх примушують виходити на акції в підтримку президента.

Натомість, голова Донецької облради Андрій Федорук заявив, що проводити мітинги не планували.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG