Доступність посилання

ТОП новини

Україна – на 144-му місці в Індексі сприйняття корупції від Transparency International


В Україні значно погіршилися умови для ведення довгострокового бізнесу – внаслідок «корумпованого протекціонізму та злиття політичних і бізнес-інтересів». Про це йдеться у підсумках до цьогорічного Індексу сприйняття корупції від Transparency International.

У рейтингу цієї організації Україна посіла 144-те місце серед 177 держав, представлених у дослідженні. За словами авторів індексу, Україна стабільно залишається в групі підвищеного ризику – на рівні з Камеруном, Іраном, Нігерією, Центральною Африканською Республікою і Папуа Новою Гвінеєю.

Водночас аналітики наголошують, що місце України у рейтингу наступного року може виявитися ще нижчим, оскільки умови ведення бізнесу у країні і надалі погіршуються.

Порівняно з минулорічним рейтингом, Україна опустилася на 10 пунктів за параметром політичної та фінансової корупції. Фахівці з Transparency International вказують на те, що державні установи й чиновники дедалі частіше вимагають від бізнесу хабарів.

У підсумках індексу наголошується, що основними проблемами підприємництва в Україні лишаються, зокрема, монополізація бізнесу окремими бізнес-групами; неможливість довгострокового планування бізнесу; окупація бізнесу корупціонерами на державному рівні.

На думку виконавчого директора представництва Transparency International в Україні Олексія Хмари, угода про асоціацію з ЄС не була підписана зокрема й тому, що «українські монополісти не можуть вести бізнес за світовими стандартами, тому вони обирають знайомі механізми співпраці з корумпованими сусідами».
XS
SM
MD
LG