Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі опозиція не може поділити Євромайдан


Запорізькі ударівці посварилися с громадськими діячами та об’єднанням «Свобода», як кажуть обидві сторони конфлікту – через спробу «зібрати політичні дивіденди» на акціях народного спротиву. Місцева організація УДАРу не виходила на Євромайдан у Запоріжжі до 2 грудня. Коли її прапори з’явилися під стінами міської ради, інші опозиційні сили регіону почали звинувачувати її в політичному заробітчанстві. Ударівці пояснюють такі свої дії тим, що всі були на Євромайдані в Києві. Експерти бачать у цьому відгомін прихованого конфлікту між лідерами опозиції, який нібито нині точиться у Києві.

Активісти запорізького Євромайдану обурені: вони кажуть, що до їхнього руху «намагаються «примазатися» псевдоопозиціонери, які два тижні десь ховалися, а тепер кажуть, що саме вони роблять революцію». При цьому, на думку багатьох громадських активістів, партійні функціонери не стільки жадають реальних змін (як у державі, так і в Запоріжжі, де мітингувальники вимагають відставки мера Олександра Сіна та голову облдержадміністрації Олександра Пеклушенка), як рахують голоси на майбутніх місцевих виборах.

Про це нині майже відкрито говорять «польові командири» запорізького Євромайдану.

«Складається так, що результатами роботи громадських активістів щодо організації протестного руху в Запоріжжі починають користуватися політичні партії. Сьогодні, наприклад, на сцену запорізького Майдану вийшов представник однієї з партій, яка останні два тижні проявляла свою активність виключно на сторінці у Facebook. І заявила перед народом про те, «як вона боролася». Не маю нічого проти, бо ні в якому разі не хочу побачити «разбрід і хитання» в єдиних на сьогодні опозиційних лавах. Сподіваюсь, що вони йтимуть до кінця – до перемоги», – написав на своїй сторінці в мережі Facebook голова громадської організації «Українська справа» Ігор Артюшенко, якого вважають одним із лідерів запорізького Євромайдану.

На запорізькому Євромайдані активісти об’єднання «Свобода» прямо говорять про те, що конфлікт виник саме з партійною організацією УДАРу, після того, як вона тиждень не виходила на спільні протести.

«Вони кажуть: «Ми були в Києві, вели боротьбу звідти!». На дивані вони були, а не в Києві! А тепер роблять з себе революціонерів», – заявив Радіо Свобода активіст Євромайдану від ВО «Свобода», який попросив його не називати.

Конфлікту нема, є окремі непорозуміння – місцеві опозиціонери

Керівник запорізької міської організації ВО «Свобода» Тимур Книш відкрито не говорить про конфлікт із УДАРом. Проте підтверджує: серед опозиційних сил поки що не все спокійно та є деякі непорозуміння.

Є побоювання того, що почнеться перетягування ковдри на політичні сили
Тимур Книш
«Ми з самого початку координуємо свої дії з громадськими, молодіжними організаціями, підприємцями… Але зараз є побоювання того, що почнеться перетягування ковдри на політичні сили. Тим паче на ті, що не були з самого початку цього спротиву… А зараз виходять ті сили, які взагалі не брали участі в цьому і намагаються перетягувати на себе ковдру», – каже Тимур Книш.

«Я сподіваюся, що нам вдасться порозумітися з цими діячами… Далі будуть вибори і всім роботи вистачить», – додає він.

В той же час, лідер запорізького УДАРу Василь Варецький категорично спростовує факт непорозуміння зі своїми колегами з опозиції і називає все політичною провокацією.

Між трьома опозиційними силами, є повне взаєморозуміння. Це – або політична провокація, або інформація від непоінформованої особи
Василь Варецький
«Ця інформація викликає лише сміх і все! Між трьома опозиційними силами нема жодного конфлікту, є повне взаєморозуміння. Це – або політична провокація, або інформація від непоінформованої особи. Комусь дуже хочеться розсварити опозиційні сили, але їм не вдасться цього зробити. Тому що ми єдині!» – зазначив Варецький.

Запорізький політтехнолог Ігор Громов сказав Радіо Свобода, що непорозуміння між місцевими політиками – прогнозоване і очікуване явище. Перш за все тому, що немає чіткої координації між «Свободою», «Батьківщиною» та УДАРом на центральному рівні, а також незрозумілою кадровою політикою на місцях.

Викликали дух Майдану – а що з ним робити, не знає ніхто
Ігор Громов
«Немає порозуміння і чіткої координації дій на київському рівні. Опозиційні сили сліпо йдуть у фарватері процесів, не маючи чіткої стратегії, планів «Б». Тому не дивно, що така ж ситуація є і на місцях. Є якісь ситуативні дії, але немає єдиної політики. Опозиція не знає, чого вона хоче. Викликали дух Майдану – а що з ним робити, не знає ніхто», – каже Громов.

Мітинги Євромайдану в Запоріжжі, починаючи з 24 листопада, проходять майже щодня. Громада підтримує загальноукраїнські страйки з вимогою відставки уряду та звільнення з посад міського голови Запоріжжя Олександра Сіна та голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка. Окрім традиційних мирних зібрань, запорізькі мітингувальники в понеділок 2 грудня зранку блокували роботу запорізької мерії та протягом години не пускали працівників міськвиконкому на робочі місця. А ввечері – зібралися біля облдержадміністрації. Акції народного спротиву в Запоріжжі наразі проходять без зіткнень із міліцією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG