Доступність посилання

ТОП новини

Україна за рівнем корупції найгірша у Європі


Лондон – Новий звіт міжнародної організації Transparency Іnternational стверджує, що Україна залишається однією з найбільш корумпованих країн світу. Попри запевнення уряду й особисто президента Януковича, фактично жодного поступу у проголошеній боротьбі з українською корупцією міжнародні фахівці не виявили. Найменш корумпованою країною світу звіт називає Данію.

Українське представництво Transparency Іnternational вважає, що саме корупція стала однією з причин того, чому президент Янукович та його уряд відмовилися підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Непідписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС є банальним свідченням страху
Олексій Хмара
Керівник представництва Олексій Хмара зазначає: «Непідписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС є банальним свідченням страху олігархічних бізнесових груп перед прозорою конкуренцією. Українські монополісти неспроможні вести бізнес за світовими стандартами. Саме тому вони обирають знайомі механізми співпраці з корумпованими сусідами».

У рейтингу корумпованості Україна опинилася на 144-му місці поміж Центральноафриканською Республікою та Папуа Новою Гвінеєю. Росія на трохи вищій позиції – 127-ма.

Але західний географічний сусід України Польща перебуває далеко у верхній благополучнішій частині списку на 38-у місці.

Інвестор не йде

Представник Європейського банку реконструкції та розвитку у Києві Антон Усов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що він погоджується із висновком Transparency international про те, що корупція душить український бізнес і відлякує інвестиції.

100% наших клієнтів скаржаться, що страждають від тиску з боку митниці, прикордонників, від різноманітних інспекцій
Антон Усов
«Гадаю, правильно казати, що 100% наших клієнтів скаржаться на те, що страждають від тиску з боку митниці, прикордонників, від різноманітних інспекцій. Ми часто наводимо статистику відомої компанії в українськму сільгоспсекторі, яка дуже важлива для України. Так вони за рік мали на своїх підприємствах десь понад 400 інспекцій. Так не можна працювати. І фактично бізнес-клімат стає таким, що інвестор до України не йде», сказав Антон Усов, також повідомивши, що ЄБРР намагається допомагати українському урядові, котрий принаймні на рівні заяв стверджує, що прагне боротися з корупцією.

ЄБРР – одна з міжнародних організацій, які пропонують Україні зокрема створення посади спеціального обмбудсмена, що мав би розглядати скарги підприємців на корупцію. Це один із кроків, обумовлених у спільному меморандумі, який український уряд досі не готовий підписувати, посилаючись на технічні затримки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG