Доступність посилання

ТОП новини

Чим живе наметове містечко єврореволюціонерів?


Київ – Зараз на майдані Незалежності – тисячі людей. Тут організоване наметове містечко, в якому є охорона, заклади харчування, медпункти, центри юридичних консультацій і навіть каплиця. Постійно шукають волонтерів. Триває концерт. Зі сцени нещодавно виступали лідери опозиції, підбивали підсумки дня. На середу заплановані знову пікети під стінами уряду та адміністрації президента з вимогою дострокових президентських і парламентських виборів.

Містечко розростається. Тут – цілі вулиці. Ставлять нові намети, на них кріплять таблички із назвами міст, регіонів і вишів – щоб простіше було шукати «своїх». Зрештою, тут складно знайти когось «чужого»: усі злагоджено щось роблять, постійно розшукуються волонтери. Тут багато студентів, але загалом – люди різного віку. Тепер можна грітися біля печей-буржуйок (ще днем раніше я їх не бачила – тільки бочки).

Вдень укріпляли барикади з деталей ялинки. Здалеку видно, з чого зроблений кордон: на пластинах намальовані сніжинки. Сам каркас «йолки» мітингувальники прикрасили прапорами і плакатами. Охорона підкидає дрова у бочки, їм приносять їжу і збирають пожертви на функціонування містечка.

На Майдані діють громадські ініціативи. «Євромайдан-SOS» збирає інформацію про зниклих під час сутичок людей. Юристи Євромайдану надають безоплатні правові консультації.

Волонтерів-медиків також видно здалеку: на них – футболки з намальованими фарбою червоними хрестами. Є пункти збору теплих речей, польова кухня.

У Києві готові допомагати людям з Майдану

Низка закладів харчування у центрі Києва пригощає протестувальників гарячим чаєм і кавою, а деякі культурно-освітні та торгові заклади пропонують їм ночувати під своїм дахом.

Приміщення федерації профспілок та колишнього Жовтневого палацу лишаються місцями обігріву і ночівлі.

Більша частина людей – на Майдані, але не всі. Дехто з мітингувальників – біля порожньої від очільників адміністрації президента, кілька десятків, стоять із транспарантом «Ви повинні бути з нами» навпроти міліцейського кордону. Частина людей ходить туди подивитися і повертається на Майдан.

Частина людей залишається на Михайлівській площі, але приблизно півгодини тому – не більше сотні. Дехто з них – у соборі, частина під монументом агітує за мирний спротив.

Біля Верховної Ради, тим часом, видно кілька десятків мікроавтобусів із міліціонерами.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG